Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Magyaros-kapros tökfőzelék a megszokottnál jóval finomabb változatban, gluténmentesen

Pirított csemegetofu feltéttel

2017. május 16. - Kasza Anita

Ez az a tökfőzelék, amit nem lehet nem szeretni. :) Sokan kóstolták már eddig, nem kifejezetten növényevők is, és eddig még mindenkinek ízlett. A gyermekeim is nagyon szeretik.
A főzőtök élettani hatásai tekintetében kiemelkedően magas szerves sótartalommal rendelkezik, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványi anyag tartalma pontos megfelelő arányú ahhoz, hogy a csontok azt a legoptimálisabb mértékben tudják beépíteni (kalcium, nátrium, szelén, mangán, réz és cink).
A kapor is számos jótékony élettani hatással rendelkezik, mivel tartalmaz A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

dscn1028.JPG

Hozzávalók: Kb. 8 adaghoz

  • 1,3 Kg gyalult főzőtök (nálam egy kg friss és 30dkg fagyasztott volt)
  • 2 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • Friss és szárított kapor vegyesen
  • Tiszta só
  • Bors
  • 2 dl rizs főzőkrém
  • 3 evőkanál barna rizsliszt
  • Kókuszolaj
  • Frissen préselt citromlé
  • 1-2 evőkanál almaecet (esetleg mézes almaecet, amit én is használtam itt)
  • 3 evőkanál eritrit (vagy valamilyen természetes édesítőszer)

A feltéthez: 2 tömb gluténmentes csemegetofu, só, bors

Elkészítés:

A felaprított hagymát üvegesre párolom, hozzányomom a fokhagymát, sózom, borsozom. Hozzáadom a gyalult tököt és a kapor felét. Az elején szárított kaprot adok hozzá, a frisset a végére hagyom, nem főzöm bele, hogy valamennyire érvényesülni tudjon a friss kapor C-vitamin tartalma. Pár percig párolom, majd megszórom a pirospaprikával. Öntök alá egy kevés vizet, és fedő alatt párolom még néhány percit, amíg a habarást elkészítem. A habaráshoz a rizstejszínt elkeverem a barna rizsliszttel egy kézi habverő segítségével, picit keverek hozzá a tökfőzelék levéből hőkiegyenlítés miatt, majd a habarást egy szűrön keresztül a főzelékhez adom. Ekkor teszem bele a friss, elaprított kaprot. Besűrűsödésig forralom, majd lehúzom a főzőlapról, néhány percig hagyom hűlni a végső ízvilág kialakítása előtt. Addig egy serpenyőben kevés kókuszolajon megpirítom a felkockázott tofut egy kevés sóval és borssal fűszerezve. Mikor a főzelék már nem annyira forró, akkor keverem bele az eritritet, a citromlevet és az almaecetet. A főzeléket a pirított tofuval tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr3412508471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása