Összetevők:
- 2 csésze szitált tönkölyliszt vagy gluténmentes lisztkeverék (utóbbi összetevőit lásd lentebb)
- 1 zacskó bio foszfátmentes sütőpor
- 3/4 csésze kókuszvirágcukor (fogyókúrázóknak 0 kalóriás természetes édesítőszer, pl. eritrit, bár a kókuszvirágcukor glikémiás indexe is elég alacsony :)
- 1 teáskanál fahéj
- 3/4 csésze darált dió (esetleg kesudió vagy mandula)
- 2/3 csésze étcsokis aszalt narancs (én ezt piacon vásároltam ennek híján vagy ezt kipótolva natúr étcsokoládé is tökéletes)
- 1 zacskó bio vaníliás nádcukor (pl. DM bio)
- 1/3 csésze kókuszolaj
- 1db lehetőleg bio narancs reszelt héja vagy 1 zacskó bio szárított narancshéj (pl. dm-ben beszerezhető)
- 1 csésze rizstej
- 1/2 narancs leve kifacsarva
- 2 evőkanál chia mag 4 evőkanál vízzel elkeverve, néhány percre pihentetve (opcionális, ez pótolná a tojást, enélkül egy kicsivel jobban morzsál, de így is finom)
Díszítésnek a muffinok tetejére: + egy kis extra ízvilág kedvéért :)
- Kevés forró kókuszolaj, porrá őrölt eritrit, reszelt narancshéj, pár csepp narancslé egyvelege, kissé lehűtve, megszórva színes cukorkákkal
- vagy kevés kókuszolajban olvasztott étcsokoládé, szintén színes cukorkákkal megszórva
A gluténmentes lisztkeverék összetevői arányaiban:
(Én általában ennek a kétszeresét vagy háromszorosát szoktam bekeverni, hogy maradjon bőven a következő sütéshez is. :)
- 240g barna rizsliszt
- 96g burgonyakeményítő
- 40g rizsliszt
- 30g tápióka keményítő
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A diót és a és az étcsokis narancsot konyhai aprítógépben tetszőleges állagúra aprítjuk. Ízlés szerint lehet nagyobb darabokat is benne hagyni. :) A száraz összetevőket, vagyis az első 6 összetevőt összekeverjük. Majd külön tálban összekeverjük a maradék, vagyis a nedves összetevőket is, ehhez adjuk hozzá a vaníliás cukrot. A nedves összetevőket a szárazakkal simára keverjük. Muffin-papírral bélelt muffinsütő tepsibe adagoljuk a tésztát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy elkészült-e már. Ízlés szerint díszítjük.