Nemzetek találkozása: magyaros a klasszikus paprikás pörkölt alapnak köszönhetően, kicsit mediterrános a fonnyasztott fokhagymás spenótnak köszönhetően, de jutott bele egy kicsi Japán is a miso jóvoltából. :) Mostanában eléggé ráálltam a miso használatára, mert rendkívül egészséges, és én az ízét is nagyon szeretem. Japánban állítólag sokan azért élték túl az atomkatasztrófát, mert nagy mennyiségben fogyasztottak misot. Érdemes ebből is a jó minőségű, bio változatot vásárolni, nem pedig az "agyonízfokozott' verziót.
Ez az étel szuper egészséges egészséges: összes esszenciális aminosav egyben, teljes értékű fehérjebevitel vegán módra, isteni finom változatban.... nyami....
Összetevők:
Csicseriborsó pörkölt:
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 1 nagy doboz (vagy két kicsi :D) csicseriborsó konzerv lecsepegtetve, átöblítve (akár szárazból is főzhetem, ez esetben előtte való éjjel be kell áztatni.)
- Tiszta só (pl. Himalája só)
- Bors
- 1 lapos evőkanál fűszerpaprika
Quinoa-rizottó:
- 25 dkg quinoa
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 3 marék spenót
- 3 evőkanál vegán margarin
- 1 zacskó miso paszta (ennek híján 1db bio zöldségleves kocka)
- Tiszta só
- Bors
- A tálaláshoz: fenyőmag
Elkészítés:
A hagymát megpucolom, apróra vágom, kókuszolajon megpárolom, hozzányomom a megtisztított fokhagymagerezdeket. A paprikát és a paradicsomot megmosom, kockákra vágom, majd a hagymához adom, pár löttyintésnyi vizet adok hozzá, sózom, borsozom, és néhány percig párolom. Megszórom a fűszerpaprikával, hozzáadom az átöblített csicseriborsót, felöntöm kevés vízzel, összeforgatom, néhányat hagyom rottyani és már kész is. Igény esetén utófűszerezhető.
A quinoát több léből megmosom, és folyó víz alatt is átöblítem, hogy ne maradjon kesernyés utóíze. A spenótot is alaposan megmosom, vastag szárát letépkedem. Egy nagyobb edényben margarint olvasztok, hozzányomom a megtisztított fokhagymagerezdeket, és hozzáadom a quinoat, sózom, borsozom, keverek rajta néhányat. Majd ugyanúgy járok el, mint a rizottó készítésénél, vagyis mindig kevés vizet adok jelen esetben a rizs helyett a quinoához, amennyit éppen mindig felvesz. Közben hozzáadom a spenótot és a miso pasztát (vagy a bio zöldségleves kockát) Kb. 20 perc alatt készre is fől. A végén érdemes megkóstolni, igény esetén a lágyabb íz elérése végett adható hozzá még egy kevés vegán margarin.
A csicseriborsót a spenótos quinoa-rizottóval tálalom. Megszórom kevés fenyőmaggal. Mennyei! ;)