Nagyon gyorsan, végtelenül egyszerűen elkészíthető, klasszikus recept, amely pirított tofuval is tökéletesen megállja a helyét. Tapasztalatok alapján a jól fűszerezett, pirított tofu sok olyan ismerősömnek is elnyerte a tetszését, akik nem kifejezetten rajongtak eddig a tofu iránt. Tápláló, teljes értékű étel. Nagyon finom lett. :)
Hozzávalók:
- 1 csokor felkarikázott újhagyma
- 50 dkg natúr tofu
- 30 dkg csiperke gomba
- 2 dl rizs alapú főzőkrém (rizstejszín)
- 2 dl szójatejföl
- 1 evőkanál mustár
- Tiszta só
- Bors
- Fokhagymagranulátum
- Néhány szem csemegeuborka
- Kókuszolaj
A körethez:
- Barna rizs
- Mirelit zöldborsó
- Kókuszolaj
- Só
Elkészítés:
Az újhagymákat felkarikázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, a tofut lecsepegtetjük és kockákra vágjuk, a csemegeuborkákat felkarikázzuk. A felkockázott tofut egy serpenyőben kevés kókuszolajon, nagy lángon pirítjuk, vagyis kis kérget sütünk az oldalaira, fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymagranulátummal. A tofu szereti a fűszereket, erősebben fűszerezhető, mint a húsok. Egy másik edényben megpároljuk az újhagymakarikákat, hozzáadjuk a szeletelt gombát, fűszerezzük kevés sóval és borssal, és néhány percig pároljuk. Közben egy kis tálban összekeverjük a rizstejszínt, a szójatejfölt és a mustárt, majd hozzáadjuk a gombához. Beledobáljuk a felkarikázott csemegeuborkát, és hozzáadjuk a pirított tofut is, rottyantunk rajta kb. kettőt, és kész is. Érdemes megkóstolni, szükség esetén utófűszerezhető.
A körethez a barna rizst sós vízben megfőzzük, a mirelit zöldborsót pedig kókuszolajon megpároljuk, enyhén sózzuk, majd összekeverjük a rizst a borsóval. A Sztroganoff-tofut a rizibizivel tálaljuk. Érdemes hozzá fogyasztani valamely ízlés szerinti friss salátát.
Jó étvágyat kívánok! :)