Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Tojásmentes bundás kenyér

2018. május 19. - Kasza Anita

A nagyfiam ennyit mondott, miután először megkóstolta: "Anya, ez teljesen igazi bundás kenyér ízű lett." :)

tojasmentes_bundaskenyer_1.jpg

Hozzávalók:

  • Valamely kedvelt teljes kiőrlésű kenyér
  • Kókuszolaj

A bundához:

  • Fél bögre csicseriborsóliszt
  • 2 evőkanál lenmagpehely vagy őrölt lenmag
  • Fél teáskanál só
  • Fél teáskanál fekete Himalája só (ez adja a tojás ízt)
  • 1 lapos teáskanál fűszerpaprika
  • 1 bögre víz

Elkészítés:

A bunda összes hozzávalóját egy tálban simára keverjük egy kézi habverő segítségével, néhány percet pihentetjük. Felszeleteljük a kenyeret és a tojáshelyettesítő egyvelegbe forgatjuk. Egy serpenyőben kókuszolajat forrósítunk, mikor elég forró, aranybarnára sütjük benne a bundázott kenyérkéket. Friss zöldségekkel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

 

Tofu Sztroganoff-módra rizibizivel

Nagyon gyorsan, végtelenül egyszerűen elkészíthető, klasszikus recept, amely pirított tofuval is tökéletesen megállja a helyét. Tapasztalatok alapján a jól fűszerezett, pirított tofu sok olyan ismerősömnek is elnyerte a tetszését, akik nem kifejezetten rajongtak eddig a tofu iránt. Tápláló, teljes értékű étel. Nagyon finom lett. :)

Hozzávalók:

  • 1 csokor felkarikázott újhagyma
  • 50 dkg natúr tofu
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 2 dl rizs alapú főzőkrém (rizstejszín)
  • 2 dl szójatejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • Tiszta só
  • Bors
  • Fokhagymagranulátum
  • Néhány szem csemegeuborka
  • Kókuszolaj

A körethez:

  • Barna rizs
  • Mirelit zöldborsó
  • Kókuszolaj

stroganoff_tofu.JPG

Elkészítés:

Az újhagymákat felkarikázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, a tofut lecsepegtetjük és kockákra vágjuk, a csemegeuborkákat felkarikázzuk. A felkockázott tofut egy serpenyőben kevés kókuszolajon, nagy lángon pirítjuk, vagyis kis kérget sütünk az oldalaira, fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymagranulátummal. A tofu szereti a fűszereket, erősebben fűszerezhető, mint a húsok. Egy másik edényben megpároljuk az újhagymakarikákat, hozzáadjuk a szeletelt gombát, fűszerezzük kevés sóval és borssal, és néhány percig pároljuk. Közben egy kis tálban összekeverjük a rizstejszínt, a szójatejfölt és a mustárt, majd hozzáadjuk a gombához. Beledobáljuk a felkarikázott csemegeuborkát, és hozzáadjuk a pirított tofut is, rottyantunk rajta kb. kettőt, és kész is. Érdemes megkóstolni, szükség esetén utófűszerezhető.
A körethez a barna rizst sós vízben megfőzzük, a mirelit zöldborsót pedig kókuszolajon megpároljuk, enyhén sózzuk, majd összekeverjük a rizst a borsóval. A Sztroganoff-tofut a rizibizivel tálaljuk. Érdemes hozzá fogyasztani valamely ízlés szerinti friss salátát.

Jó étvágyat kívánok! :)

 

 

Csicseriborsó pörkölt spenótos quinoa-rizottóval, fenyőmaggal

Nemzetek találkozása: magyaros a klasszikus paprikás pörkölt alapnak köszönhetően, kicsit mediterrános a fonnyasztott fokhagymás spenótnak köszönhetően, de jutott bele egy kicsi Japán is a miso jóvoltából. :) Mostanában eléggé ráálltam a miso használatára, mert rendkívül egészséges, és én az ízét is nagyon szeretem. Japánban állítólag sokan azért élték túl az atomkatasztrófát, mert nagy mennyiségben fogyasztottak misot. Érdemes ebből is a jó minőségű, bio változatot vásárolni, nem pedig az "agyonízfokozott' verziót. 
Ez az étel szuper egészséges egészséges: összes esszenciális aminosav egyben, teljes értékű fehérjebevitel vegán módra, isteni finom változatban.... nyami.... 

32532360_1943203289083928_5515202212424318976_n.jpg

Összetevők:

Csicseriborsó pörkölt:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kápia paprika
  • 1 nagy doboz (vagy két kicsi :D) csicseriborsó konzerv lecsepegtetve, átöblítve (akár szárazból is főzhetem, ez esetben előtte való éjjel be kell áztatni.)
  • Tiszta só (pl. Himalája só)
  • Bors
  • 1 lapos evőkanál fűszerpaprika

Quinoa-rizottó:

  • 25 dkg quinoa
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 3 marék spenót
  • 3 evőkanál vegán margarin
  • 1 zacskó miso paszta (ennek híján 1db bio zöldségleves kocka)
  • Tiszta só
  • Bors
  • A tálaláshoz: fenyőmag

Elkészítés:

A hagymát megpucolom, apróra vágom, kókuszolajon megpárolom, hozzányomom a megtisztított fokhagymagerezdeket. A paprikát és a paradicsomot megmosom, kockákra vágom, majd a hagymához adom, pár löttyintésnyi vizet adok hozzá, sózom, borsozom, és néhány percig párolom. Megszórom a fűszerpaprikával, hozzáadom az átöblített csicseriborsót, felöntöm kevés vízzel, összeforgatom, néhányat hagyom rottyani és már kész is. Igény esetén utófűszerezhető.

A quinoát több léből megmosom, és folyó víz alatt is átöblítem, hogy ne maradjon kesernyés utóíze. A spenótot is alaposan megmosom, vastag szárát letépkedem. Egy nagyobb edényben margarint olvasztok, hozzányomom a megtisztított fokhagymagerezdeket, és hozzáadom a quinoat, sózom, borsozom, keverek rajta néhányat. Majd ugyanúgy járok el, mint a rizottó készítésénél, vagyis mindig kevés vizet adok jelen esetben a rizs helyett a quinoához, amennyit éppen mindig felvesz. Közben hozzáadom a spenótot és a miso pasztát (vagy a bio zöldségleves kockát) Kb. 20 perc alatt készre is fől. A végén érdemes megkóstolni, igény esetén a lágyabb íz elérése végett adható hozzá még egy kevés vegán margarin.

A csicseriborsót a spenótos quinoa-rizottóval tálalom. Megszórom kevés fenyőmaggal. Mennyei! ;)

Csodálatos csokis chia puding

A chia mag igen fontos omega-3 zsírsav forrás, amely az idegrendszer optimális működése érdekében elengedhetetlen. Gyermekek esetében hozzájárul az agy fejlődéséhez, ezért nekik kifejezetten fontos az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztása.

Összetevők: 4 személyre

  • 8 dl vaníliás mandulatej (vagy ízlés szerinti natúr vagy vaníliás növényi tej, pl. rizstej)
  • 8 púpos evőkanál chia mag
  • 2 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • Kevés természetes édesítőszer ízlés szerint (én itt agávészirupot használtam)

img_3369.JPG

Elkészítés:

A chia magot turmixgépbe kanalazzuk, felöntjük kevés növényi tejjel, hozzáadjuk a kakaóport és a kókuszreszeléket. 30-60 másodpercen keresztül alaposan összeturmixoljuk. Ahogy sűrűsödik, fokozatosan adjuk hozzá a maradék növényi tejet. A végén megkóstoljuk, én csak ekkor teszem hozzá az édesítőt, mivel nem kell belőle sok, mert a növényi tej már alapjáraton is édes. Végül ezzel is összeturmixoljuk. Kis tálkákban vagy poharakban néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük a pudingot. Reggel mennyei reggeli lesz belőle friss gyümölcsökkel vagy aszalt gyümölcsökkel, esetleg olajos magvakkal, müzlivel vagy granolával tálalva.

Jó étvágyat kívánok!

 

Csokis-narancsos muffin

Gluténmentes változatban is :)

Összetevők:

  • 2 csésze szitált tönkölyliszt vagy gluténmentes lisztkeverék (utóbbi összetevőit lásd lentebb)
  • 1 zacskó bio foszfátmentes sütőpor
  • 3/4 csésze kókuszvirágcukor (fogyókúrázóknak 0 kalóriás természetes édesítőszer, pl. eritrit, bár a kókuszvirágcukor glikémiás indexe is elég alacsony :)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3/4 csésze darált dió (esetleg kesudió vagy mandula)
  • 2/3 csésze étcsokis aszalt narancs (én ezt piacon vásároltam ennek híján vagy ezt kipótolva natúr étcsokoládé is tökéletes)
  • 1 zacskó bio vaníliás nádcukor (pl. DM bio)
  • 1/3 csésze kókuszolaj
  • 1db lehetőleg bio narancs reszelt héja vagy 1 zacskó bio szárított narancshéj (pl. dm-ben beszerezhető)
  • 1 csésze rizstej
  • 1/2 narancs leve kifacsarva
  • 2 evőkanál chia mag 4 evőkanál vízzel elkeverve, néhány percre pihentetve (opcionális, ez pótolná a tojást, enélkül egy kicsivel jobban morzsál, de így is finom)

Díszítésnek a muffinok tetejére: + egy kis extra ízvilág kedvéért :) 

  • Kevés forró kókuszolaj, porrá őrölt eritrit, reszelt narancshéj, pár csepp narancslé egyvelege, kissé lehűtve, megszórva színes cukorkákkal
  • vagy kevés kókuszolajban olvasztott étcsokoládé, szintén színes cukorkákkal megszórva

A gluténmentes lisztkeverék összetevői arányaiban:
(Én általában ennek a kétszeresét vagy háromszorosát szoktam bekeverni, hogy maradjon bőven a következő sütéshez is. :)

  • 240g barna rizsliszt
  • 96g burgonyakeményítő
  • 40g rizsliszt
  • 30g tápióka keményítő

 32472116_1943241609080096_943994955091673088_n.jpg

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.  A diót és a és az étcsokis narancsot konyhai aprítógépben tetszőleges állagúra aprítjuk. Ízlés szerint lehet nagyobb darabokat is benne hagyni. :) A száraz összetevőket, vagyis az első 6 összetevőt összekeverjük.  Majd külön tálban összekeverjük a maradék, vagyis a nedves összetevőket is, ehhez adjuk hozzá a vaníliás cukrot. A nedves összetevőket a szárazakkal simára keverjük. Muffin-papírral bélelt muffinsütő tepsibe adagoljuk a tésztát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy elkészült-e már. Ízlés szerint díszítjük.

 

Bakonyi tofu kölestésztával

Ismét egy magyaros étel veganizált változata, gluténmentes formában. Nagyon finom lett. :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg natúr tofu
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 ek. barna rizsliszt
  • 2,5 dl szójatejföl
  • Tiszta só (Pl. Himalája só)
  • Bors
  • 1 ek. Fűszerpaprika
  • Fokhagymapor
  • Kókuszolaj
  • Kölestészta

bakonyi_tofu_kolestesztaval.jpg

Elkészítés:

A kölestésztát megfőzöm. A tofut apró kockákra vágom, és kevés kókuszolajon, nagy lángon kérget pirítok neki egy serpenyőben. A tofu nagyon szereti a sok fűszert, így erősen fűszerezhető csomósodásgátlótól mentes sóval, borssal, fokhagymaporral (esetleg egy kis chilivel, ha csípősebb ízre vágyunk.)  A megtisztított, szeletelt hagymát üvegesre párolom a kókuszolajon, hozzányomom a fokhagymát. Hozzáadom a megmosott, felkockázott paradicsomot és paprikát, sózom, borsozom, és hozzáteszem a megtisztított, felszeletelt csiperkegombát is. Néhány percig mindezt együtt párolom, majd megszórom a fűszerpaprikával, felöntöm kevés vízzel. Hozzáadom a pirított tofukockákat. Közben a szójatejfölből és a barna rizslisztből habarást készítek, és ezzel habarom be az ételt. Néhány percig rotyogtatom, hígítható kevés vízzel. Megkóstolom, utófűszerezem.
A kölestésztával és ízlés szerinti salátával tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

Indiai vöröslencse egytálétel (Dahl)

Mennyei ízű, tápláló egytálétel. Hüvelyes + gabona, nem hiányzik belőle a hús, tökéletesen laktató, fehérjedús étel. :)

31773140_1924778234259767_6342309576720777216_n.jpg

Összetevők: kb. 8 főre

 

  • fél kg vörös lencse
  •  5 gerezd fokhagyma
  • kókuszolaj
  • 1 db vöröshagyma ( én most azonban medvehagymát használtam :) )
  •  Kb. fél ujjnyi friss gyömbér
  • 2 db babérlevél
  • Kb. 1 ek. tiszta só (Pl. Himalája só)
  • Bors
  • Kb. 1 kk. római kömény
  • Kb. 1 tk.. kurkuma
  • Kb. 1 ek. curry
  • Kb. 1kk. Garam masala fűszerkeverék (opcionális)
  • 1 doboz rizs alapú főzőkrém (enélkül is elkészíthető, de ezzel együtt sokkal finomabb)
  • Fél citrom vagy lime leve
  • Aki csípősebb ízre vágyik: szárított chili vagy chilipor

Elkészítés:

A hagymát megpucolom, eldarabolom, a kókuszolajon üvegesre párolom, hozzányomom a megpucolt fokhagymagerezdeket és a gyömbért, majd a az összes fűszert hozzáadom, kevés vizet löttyintek hozzájuk, hogy ne égjenek oda. Hozzáöntöm a megmosott vörös lencsét. (A zöld lencsével ellentétben nem szükséges előáztatni, mivel így is gyorsan megpuhul.) Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és hozzáadom a 2dl rizs alapú főzőkrémet is. Kb. 20 perc alatt puhára fő, 2-3 percenként ránézek, és pótolom annyi vízzel, amennyi szükséges. Ízlés szerint lehet sűrűbbre vagy hígabbra hagyni, én azt szeretem, ha jó sűrű, tápláló. A végén  ízlés szerint utófűszerezem, majd lehúzom a főzőlapról, hagyom pár percet hűlni, ezután belefacsarom a fél citrom levét is. Rizzsel és salátával tálaltam. Az egész családnak nagyon ízlett. :)

Jó étvágyat kívánok!

 

 

Egy bemutató jellegű vegán tál

Vagyis vegán vagyok, de nem fűevő! :D

Ezeket a gusztusos kis tálacskákat a 8 éves fiammal együtt készítettük az iskolába egészségnap alkalmából.
A tál tartalma: Magyaros zöldségfasírtok (répás, céklás, brokkolis), avokádós-medvehagymás quinoa saláta és görög saláta tofuval. Ez a tál egy remek válasz erre a kérdésre: "De hát akkor ti mit esztek?" Egy jól felépített vegán étrend sokkal változatosabb, színesebb, egészségesebb, mint a széles körben elterjedt húsokban és tejtermékekben bővelkedő magyar konyha, ugyanakkor a magyaros ízvilág a fűszerezésnek köszönhetően tökéletesen visszaadható. A tálon szereplő quinoa és tofu már önmagában is tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyből a szervezet felépíti a szükséges fehérjéket. Ráadásul ez a tál teljes mértékben gluténmentesre sikeredett!

29526529_1872993496104908_1808243359_o.jpg

 

Magyaros zöldségfasírtok (répás, céklás, brokkolis)

Hozzávalók: kb. 4 főre (külön-külön a sárgarépáshoz, a cékláshoz és a brokkolishoz)

  • 20 dkg zabpehely (én gluténmenteset használtam, de ez nem kötelező)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-8 db gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • 1,5 ek. fűszerpaprika
  • Tiszta só (Pl.: Himalája só), bors, őrölt fűszerkömény,
  • Kb. 0,4-0,5 L zöldségalaplé (bio zöldségleveskockából vagy ha van, valamely zöldségnek a főzőlevéből)
  • Kókuszolaj
  • Olívaolaj
  • Bármely tetszőleges zöldség (1 bögre zabpehelyhez kb. 1 bögre aprított zöldség, esetleg valamivel kevesebb, pl.: káposzta, kelkáposzta, cékla, répa, brokkoli, karfiol, édesburgonya, esetleg olajos magvak, pl. dió vagy mandula)

Jelen esetben az alábbi zöldségeket használtam:

  •  A sárgarépáshoz: 2 db sárgarépa, a cékláshoz: 2 db közepes cékla, a brokkolishoz: 1 fej brokkoli rózsáira szedve, sós vízben roppanósra főzve (a főzővizét tegyük el az alapléhez)

Elkészítés:

A répát és a céklát lereszeljük egy sajtreszelő segítségével. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben néhány perc alatt roppanósra főzzük.  2 db bio zöldségleveskocka segítségével alaplevet készítünk (jelen esetben a brokkoli főzőlevének felhasználásával.) A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A hagymákat megpucoljuk,apróra vágjuk, majd a 3 hagymát 3 külön edényben a kókuszolajon dinszteljük, mindháromhoz hozzányomjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. Az első tál hagymához adjuk a reszelt sárgarépát, a másodikhoz a reszelt céklát, a harmadikhoz a roppanósra főtt brokkolit, és mindhármat fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel és pirospaprikával, felöntjük kevés alaplével, hogy ne kapjon oda. 1-2 percig kevergetve pároljuk, majd mindhárom zöldségféléhez adunk kb. 20 dkg zabpelyhet, és fokozatosan kevergetve felöntjük a zöldségalaplével. Néhányat keverünk a zabpelyhes zöldségeken, ilyenkor érdemes megkóstolni, hiszen ez a húsokkal ellentétben nyersen is kóstolható, és ilyenkor még érdemes fűszerezni a szükséges fűszerekkel. Mikor elég sűrű állagú, lehúzzuk a tűzről és negyed órát állni hagyjuk (ilyenkor a zabpehely még magába szívja a folyadékot). Ha túl sűrű, az állaga még hígítható kevés zöldségalaplével, ha túl híg, adjunk még hozzá zabpelyhet. A lényeg, hogy könnyen formázható legyen, de ne legyen lágy! Amikor kihűlt, vizes vagy olajos kézzel tetszőleges formájú fasírtokat formázunk belőle, majd kókuszolajjal megkent, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A fasírtok tetejét megkenjük kevés olívaolajjal, és a forró sütőbe toljuk kb. 30-35 percre.

Avokádós-medvehagymás quinoa saláta

Hozzávalók:

  • 2 db érett avokádó
  • 25 dkg quinoa
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 db bio zöldségleveskocka
  • 2-3 evőkanál bio margarin
  • bors, kevés só

Elkészítés:

A quinoat alaposan megmossuk, két léből, leszűrjük, majd a szűrőben átfolyatunk rajta egy kevés folyóvizet, így biztosan kiküszöböljük kesernyés utóízét. 15 perc alatt 1 db bio zöldségleveskockával, kevés sóval puhára főzzük. (1bögre quinoat kb. 2 bögre vízben kell megfőzni.) Amennyiben a quinoanak a főzés végére marad egy kevés főzőleve, leszűrjük, és a még forró quinoahoz keverünk 2-3 evőkanál bio margarint. A medvehagymát megmossuk, apróra vágjuk, és a quinoahoz adjuk. Az avokádót meghámozzuk, felkockázzuk, és a medvehagymás quinoahoz keverjük. Az egészet megborsozzuk. Melegen és hidegen egyaránt nagyon  ízletes és egészséges köret.

Görög saláta tofuval

Hozzávalók:

  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • olívabogyó kimagozva, felezve
  • lilahagyma
  • zöldpaprika és kaliforniai paprika
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, borsikafű
  • natúr tofu kis kockákra vágva

Az öntethez:

Olívaolaj bőségesen, kevés almaecet, kevés juharszirup/agávészirup/rizsszirup, só, bors, 1 gerezd fokhagyma

A zöldségeket, megmosom, felkockázom, összekeverem és fűszerezem. A tofut is felkockázom és egy külön tálban bőségesen fűszerezem a megadott fűszerekkel, meglocsolom olívaolajjal, almaecettel és pár percig önmagában hagyom állni, majd hozzákeverem a zöldségekhez. Az egészet meglocsolom az öntettel, és frissen tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

 

 

 

 

A tofu védelmében

A tofunak jellemzően sokak körében sajnos elég rossz híre van országunkban, ugyanis az élelmiszeripar egyes résztvevői előszeretettel szeretik lejáratni a szóját, így az abból készült tofut is. A különféle táplálkozással kapcsolatos kutatásokat leginkább az élelmiszeripar egyes résztvevői finanszírozzák, és a kutatások eredményét csak akkor hozzák nyilvánosságra, amennyiben számukra kedvező.

Valójában a génmanipulált szójakészítményekkel van a gond (Magyarországon, a boltok polcain emberi fogyasztásra szánt szójakészítmények szinte mind GMO-mentesek), illetve a szárított szójakockával, szójagranulátummal, amelyek nehezen emészthetőek. A GMO-mentes tofu általában az európai ember számára is jól emészthető, igenis az egészséges táplálkozás részét alkothatja heti egy-két alkalommal húspótlóként, mivel értékes fehérje, omega-3 zsírsav, kalcium, vas, magnézium, cink és B1 vitamin forrás. Figyelembe kell venni, hogy nyersen, fűszerek nélkül nem igazán ízletes (ahogyan a húsok sem...), de pirítva és jól fűszerezve, esetleg előre pácolva nagyon finom étel készíthető belőle. Akár egy vegán túrótortához is kiváló a túró helyettesítőjeként, mivel a natúr tofu semleges ízének köszönhetően édesen fűszerezve is elkészíthető és ízletes.

Érdemes azonban belegondolni, hogy a húsiparban az állatok olyan takarmányt kapnak, amely nagyon sok esetben külföldről importált, génmódosított szóját tartalmaz, ami így közvetetten bekerül a húst fogyasztó emberek szervezetbe is, akár eszik az ember szóját, akár nem. (Vagyis újra a húsfogyasztáson érdemes elgondolkodni..... szerintem.)

Azonban a tofu fogyasztását sem ajánlott túlzásba vinni, a mértékletesség elvét betartva, és figyelembe kell venni az esetleges egyéni érzékenységet is. Az igazság valójában az, hogy még Magyarországon is sokkal többen érzékenyek a tejre és az ebből készült tejtermékekre, mint a szójára!

vegetarisch-restaurant-tofu-spargel.jpg

Fokhagymás-spenótos pirított tofu hajdinával

Hús helyettesítésére az alábbi növényi élelmiszerek kiválóan alkalmasak:
 
- szejtán (búzahús, állagában és ízében ez emlékeztet leginkább a húsra, azonban én nem használom, mert tömény glutén),
- szárított szójakocka (melyet felhasználás előtt minimum egy fél órára fűszeres, forró vízben kell áztatni, az én esetemben nem olyan könnyedén emészthető)
- tofu.
Én ezek közül a tofut kedvelem a leginkább, mivel: tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyből a szervezet felépíti a számára szükséges fehérjéket, nagyon sokféleképpen fűszerezhető, sósan és édesen, akár egy túrótortához is kiváló túró helyett. :) Az élelmiszeripar egyes résztvevői így érthető okokból előszeretettel szeretik lejáratni a tofut, igazából valódi indok nélkül, kevésbé reprezentatív kutatásokra hagyatkozva. A GMO mentes tofu - amely egy fermentált szójakészítmény - az európai ember számára is könnyen emészthető - értékes fehérje, omega-3 zsírsav, kalcium, vas, magnézium, cink és B1 vitamin forrás. Fogyasztása kb. heti két alkalommal ajánlott. Nyersen, fűszerek nélkül nem igazán ízletes (ahogyan a húsok sem).
img_2565.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg natúr tofu
70 dkg zsenge spenót (friss vagy mirelit)
10 db szárított, olajban eltett paradicsom
Kókuszolaj
Olívaolaj
Tiszta só
Bors
Kb. 10 gerezd fokhagyma
Opcionális: kevés szárított chilipehely
Néhány csepp frissen préselt citromlé

Köretként: hajdina alaposan átmosva, sós vízben, 1 db bio zöldségleveskockával megfőzve. (Két féle hajdinát lehet kapni a boltokban: sötétebb, barnás színűt és egy világosabb, sárgás-zöld színűt. Érdemes a világos változatot használni, annak nincs kesernyés utóíze, ha alaposan átmossuk.)

Elkészítés:

Ha friss spenótot használunk, a spenót vastag szárát letépkedjük. Az alaposan megmosott spenótleveleket néhány percre forrásban lévő, sós vízbe dobjuk, leszűrjük. (A cél: épphogy összeessenek a levelek.) A szárított paradicsomokat csíkokra szeleteljük.
A tofut felkockázzuk, kókuszolajon felhevített serpenyőben, erős tűzön megpirítjuk, hogy kérget kapjanak a tofukockák. (Itt olívaolajat szándékosan nem használok, mert azt nem szabad magas hőfokra hevíteni, mivel alacsony hőmérsékleten oxidálódik.) Pirítás közben erősebben sózzuk, borsozzuk, mintha húst használnák, a tofu elnyeli a sok fűszert. Esetlegesen egy kevés szárított chilipellyel is megszórhatjuk, ettől pikánsabbá válik.
Közben egy másik edényben egy-egy evőkanál kókuszolajat és olívaolajat melegítünk, hozzányomjuk a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett spenótot és a felszeletelt szárított paradicsomot, kissé sózzuk borsozzuk. Magas lángon, néhány percig kevergetve megvárjuk, amíg a spenót elfövi szinte az összes levét, amelyet eresztett, ha ez megtörtént, hozzáadjuk a pirított tofukockát. Megkóstoljuk, szükség esetén utóízesítjük. (Én a végén még nyomtam hozzá egy gerezd fokhagymát nyersen, jót tett neki.

Főtt hajdinával tálaljuk. (Ha valamiért idegenkedünk a hajdina ízétől - egyébként a világos színű hajdina alaposan átmosva mellékízmentes - érdemes valamely kedvelt zöldséget belekeverni (pl. zöldborsót), esetleg egy kevés konzerv kukoricát - én ez utóbbival tálaltam a gyerekeimnek, bejött. :)