Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Hajdinakása datolyakaramellel, friss és aszalt gyümölcsökkel

Tápláló, gluténmentes reggeli!

2017. április 25. - Kasza Anita

A hajdina rendszeres fogyasztása nagyon ajánlott. Érdemes előáztatni.
Kereskedelmi forgalomban kétféle hajdina kapható: az egyiknek sötétbarna színe van, ez az előpirított hajdina, én ezt kevésbé kedvelem, íze kesernyésebb. A másik a natúr, sárgás-világoszöld színű, csíráztatásra is kitűnően alkalmas. Az utóbbit szoktam vásárolni.
A hajdina „kitűnő növényi fehérjeforrás, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, de foszfor, kálium, magnézium és folsav is található benne. Megerősíti a hajszálerek falát, méregtelenít. Könnyen emészthető, ezért kiválóan alkalmas betegek táplálására is. Segít átmelegíteni a testet.” (Napfényes Élet Alapítvány: Gabonaételek – 2009/2015)
A datolyakaramell a közismert karamellnél szerintem finomabb, ebben gyermekeim is megerősítettek. :) Tökéletesen passzol bármilyen kásához vagy akár palacsintához, gofrihoz és süteményekhez is.

dscn0869.JPG

Hozzávalók: 4 nagy adaghoz

A hajdinakásához:

  • 25 dkg hajdina (natúr, világos színű, nem pirított)
  • 2 és fél csésze rizstej
  • 2 evőkanál kókuszvirágcukor (vagy nyers nádcukor, eritrit)
  • 1 csomag bio vaníliás nádcukor
  • 1 csipet tiszta só (pl. Himalája só)
  • Fél teáskanál fahéj
  • Kevés vaníliapor

A datolyakaramellhez: (Ez a mennyiség egyébként kb. kétszer ennyi hajdinakásához is elegendő lenne. De garantáltan elfogy egy nap alatt! :P)

  • 20 dkg datolya kimagozva
  • 1 doboz kókusztejszín
  • 1 csipet tiszta só

A tálaláshoz:

Tetszőleges friss gyümölcsök, aszalt gyümölcsök és esetleg olajos magvak.

Előkészítés: A hajdinát és a magozott datolyát külön-külön beáztatjuk egy éjszakára vagy legalább néhány órára.

Elkészítés:

A beáztatott hajdinát átmosom és a rizstejjel, csipet sóval, a kókuszvirácukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, vaníliaporral felteszem főni. Az előáztatott hajdina kb. 15 perc alatt fő puhára. Miután kész, tányérokra szedem, ilyenkor még tovább sűrűsödik.
A datolyát leszűröm és a kókusztejszínnel és a csipet sóval krémesre turmixolom vagy egy erős turmixgépben vagy egy aprítógépben.
A karamellt a hajdinakására kanalazom és tetszőleges friss és/vagy aszalt gyümölcsökkel, esetleg olajos magokkal tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr7812452557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása