Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Magyaros zabpehelyfasírt különleges sóskamártással

2017. április 26. - Kasza Anita

A zab rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott az emberi szervezetre gyakorolt kifejezetten jótékony hatása miatt. Ezekről már itt is írtam: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/04/19/mennyei_kremes_zabkasa_kokuszviragcukros_diomorzsaval_es_eperrel_tokeletes_reggeli
A sóska A-, B-,  C-vitaminban gazdag, az ásványianyagok közül jelentős kalcium, vas, nátrium, foszfor forrás, a benne található klorofill segíti a hemoglobinszint emelkedését a szervezetben, ezért vérszegénység esetén nagyon ajánlott fogyasztása (úgy, ahogy más zöld leveleké is egyébként.) Flavonoidokat és egyéb antioxidánsokat tartalmaz, segíti a szervezet méregtelenítési folyamatát, a bőr tisztulását és segít a vérnyomás beszabályozásában. Enyhén vízhajtó hatású. Népi gyógyászatban puffadáscsökkentésre is használják (de semmiképp sem tejjel főzve!!!) Azonban oxálsav tartalmát mindenképp figyelembe kell venni, ezért az első főzővizét le kell önteni.

dscn0914.JPG

 A zabpehelyfasírt:

Hozzávalók kb. 8 személyre: (Kb. 16db nagy fasírt lesz belőle)

  • 40 dkg apró szemű zabpehely
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa (ehelyett nagyon sokféle zöldség használható, pl.: cékla, káposzta, brokkoli, cukkini….)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. fűszerpaprika
  • Só, bors, őrölt fűszerkömény,
  • 0,5-0,7 L Zöldségalaplé (akár bio zöldségleveskockából is)
  • Zsemlemorzsa
  • Kókuszolaj

A hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt sárgarépát, a fűszerpaprikát, sót, borsot és fűszerköményt. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük kb. fél liter zöldségalaplével. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a zabpelyhet. Mikor elég sűrű állagú, lehúzzuk a tűzről és negyed órát állni hagyjuk. Ha túl sűrű, az állaga még hígítható kevés zöldségalaplével. Amikor kihűlt, vizes vagy olajos kézzel fasírtokat formázunk belőle, amiket zsemlemorzsába forgatunk, majd bő olajban serpenyőben mindkét oldalukat pirosra sütjük. (Sütőben is elkészíthető, kiolajozott tepsiben, 180 fokon, kb. 35 perc sütéssel.)

A sóskamártás:

Hozzávalók (ez a mennyiség kb. 4 személyre elegendő)

  • 75 dkg sóska
  • kókuszolaj
  • Fél teáskanál tiszta só (pl. Himalája só)
  • 3-4 ek. kókuszvirágcukor
  • 0,5 L rizstej
  • 4 ek. diótejből visszamaradt diópép vagy darált dió (e nélkül is finom lesz, de ez teszi különlegessé!) diótej recept itt: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/03/02/diotej

Elkészítés:

A sóskát megmossuk, szárát letépkedjük. Kb. 2 evőkanál kókuszolajon feltesszük párolni, kevés vizet öntünk alá. Mikor már teljesen „összeesett”, leöntjük főzővizét (oxálsav tartalma miatt), hozzáadjuk a sót, a kókuszvirágcukrot, elkeverjük és kb. 2 percig tovább pároljuk. Meghintjük a liszttel és a diópéppel vagy a darált dióval, elkeverjük és felöntjük annyi rizstejjel, hogy turmixolható legyen. Botmixerrel simára turmixoljuk és hozzáadjuk a maradék rizstejet, kb. 5 percig alacsony lángon tovább főzzük, szükség esetén még egy kevés kókuszvirágcukorral édesítjük.

A fasírtot a mártással tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5912456211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.