Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Magyaros diófasírt zöldséges hajdinával és céklasalátával

Ki mondta, hogy dióból nem lehet fasírtot készíteni?? A korszerű táplálkozás szerint nagyon ajánlott! :)

2017. május 17. - Kasza Anita

Igenis lehet finom fasírtot készíteni olajos magvakból is! :) Bár nagyon sok próbálkozásba telt ennek a receptnek a megalkotása. A kísérletezések során hol túl száraz lett, hol túl lágy, hol túl sós és néha fűszertelen. De nem adtam fel, és most végre sikerült. A zöldséges hajdinával együtt egy nagyon laktató, teljes értékű főétel lett belőle.
A dió áldásos élettani hatásairól itt lehet olvasni: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/03/02/diotej, a zabpehelyéről itt: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/04/19/mennyei_kremes_zabkasa_kokuszviragcukros_diomorzsaval_es_eperrel_tokeletes_reggeli, a hajdináéról itt: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/04/25/hajdinakasa_datolyakaramellel_friss_es_aszalt_gyumolcsokkel
Ez fasírt bármilyen főzelék feltétjeként megállja a helyét szerintem, és nagyon finom vegán tartármártással vagy vegán majonézzel is.
A dió áldásos élettani hatásairól itt lehet olvasni: a zabpehelyéről itt: a hajdináéról itt:

dscn1057.JPG

 A diófasírt:

Hozzávalók: Kb. 14 db fasírthoz (A fasírtok mérete valahol a pingpong és teniszlabda mérete közé esik) A bögrém 4 dl-es.

  • 1 bögre dióbél
  • 1 bögre darált zabpehely (én gluténmentesen használok)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 5-8 gerezd fokhagyma
  • 1,5 teáskanál csomósodásgátlótól mentes só
  • 3 teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • Fél teáskanál fűszerkömény
  • Bors
  • 2 evőkanál sómentes, természetes ételízesítő (adalékanyagoktól mentes)
  • Kb. 1/3-1/2 bögre forró víz

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A diót és a zabpelyhet aprítógépben összedarálom. Hozzáadom a fokhagymát, a vöröshagymát, a sót, a borsot, a fűszerpaprikát, a fűszerköményt, az ételízesítőt, és az egészet összemixelem az aprítógép segítségével. Majd a száraz fasírtalapot átrakom egy nagyobb tálba és felöntöm a forró vízzel, mikor kissé elhűlt, összegyúrom. Ajánlott megkóstolni ilyenkor a masszát, szükség esetén még most fűszerezhető. (Ezt ugyanis nyugodtan meg lehet kóstolni nyersen is húsos változatával ellentétben.) Az így elkészült fasírtalapot legalább néhány percen keresztül hagyom pihenni, de egy éjszakát is állhat nyugodtan a hűtőben. Mikor a zabpehely kellően megszívta magát a vízzel, nedves kézzel fasírtokat formázok a masszából. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 perc alatt 180 fokon készre sütöm a fasírtokat. Vagy ha sietek, kevés kókuszolajon serpenyőben megsütöm őket.

A zöldséges hajdina:

Hozzávalók: Kb. 8 adaghoz

  • 25 dkg világos színű, natúr hajdina (tehát nem a barna színű, pirított változata)
  • 1 db bio zöldségleveskocka
  • Kevés tiszta só
  • 40 dkg tetszőleges zöldségkeverék a fagyasztóból
  • Kókuszolaj
  • Tiszta só
  • Bors
  • Fokhagymagranulátum

A hajdinát alapos átöblítése után érdemes néhány órára előáztatni, de nem feltétlenül szükséges. (Mivel van egy kicsi, nem mindenki által kedvelt mellékíze, ami ezzel a lépéssel mérsékelhető.)
Majd ezt követően háromszoros mennyiségű vízben egy darab bio zöldségleveskockával felteszem főni és kb. 20 perc alatt készre főzöm. A fagyasztott zöldséget kókuszolajon sóval, borssal és fokhagymagranulátummal roppanósra párolom. Az elkészült, leszűrt hajdinát a párolt zöldséghez keverem.

A diófasírtot a zöldséges hajdina körettel és céklasalátával tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr1912511477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.