Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Magyaros diófasírt zöldséges hajdinával és céklasalátával

Ki mondta, hogy dióból nem lehet fasírtot készíteni?? A korszerű táplálkozás szerint nagyon ajánlott! :)

2017. május 17. - Kasza Anita

Igenis lehet finom fasírtot készíteni olajos magvakból is! :) Bár nagyon sok próbálkozásba telt ennek a receptnek a megalkotása. A kísérletezések során hol túl száraz lett, hol túl lágy, hol túl sós és néha fűszertelen. De nem adtam fel, és most végre sikerült. A zöldséges hajdinával együtt egy nagyon laktató, teljes értékű főétel lett belőle.
A dió áldásos élettani hatásairól itt lehet olvasni: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/03/02/diotej, a zabpehelyéről itt: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/04/19/mennyei_kremes_zabkasa_kokuszviragcukros_diomorzsaval_es_eperrel_tokeletes_reggeli, a hajdináéról itt: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/04/25/hajdinakasa_datolyakaramellel_friss_es_aszalt_gyumolcsokkel
Ez fasírt bármilyen főzelék feltétjeként megállja a helyét szerintem, és nagyon finom vegán tartármártással vagy vegán majonézzel is.
A dió áldásos élettani hatásairól itt lehet olvasni: a zabpehelyéről itt: a hajdináéról itt:

dscn1057.JPG

 A diófasírt:

Hozzávalók: Kb. 14 db fasírthoz (A fasírtok mérete valahol a pingpong és teniszlabda mérete közé esik) A bögrém 4 dl-es.

  • 1 bögre dióbél
  • 1 bögre darált zabpehely (én gluténmentesen használok)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott teáskanál fokhagymagranulátum
  • 1,5 teáskanál csomósodásgátló mentes só
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • Fél teáskanál fűszerkömény
  • Bors
  • 2 evőkanál sómentes, természetes ételízesítő (adalékanyagoktól mentes)
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • Kb. 1/3-1/2 bögre forró víz

Elkészítés:

A vöröshagymát elaprítva kókuszolajon üvegesre párolom. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A diót és a zabpelyhet aprítógépben „ledarálom”. Hozzáadom a fokhagymát, a sót, a fűszerpaprikát, a fokhagymagranulátumot, a fűszerköményt, az ételízesítőt, és az egészet összemixelem az aprítógép segítségével. Majd a száraz fasírtalapot átrakom egy nagyobb tálba, hogy kényelmesen hozzá tudjam keverni a párolt vöröshagymát, az olívaolajat és a forró vizet. Ajánlott megkóstolni ilyenkor a masszát, szükség esetén még most fűszerezhető. (Ezt ugyanis nyugodtan meg lehet kóstolni nyersen is húsos változatával ellentétben.) Az így elkészült fasírtalapot legalább 20 percen keresztül hagyom pihenni, de egy éjszakát is állhat nyugodtan a hűtőben. Mikor a zabpehely kellően megszívta magát a vízzel, nedves kézzel fasírtgolyókat formálok a masszából, esetleg igény esetén meghempergetem őket a zsemlemorzsában. (Ez utóbbi lépés nem szükséges.) Sütőpapírral bélelt, kiolajozott tepsiben, egy kevés olívaolajjal megkenve, kb. 20 perc alatt 180 fokon készre sütöm a fasírtokat.

A zöldséges hajdina:

Hozzávalók: Kb. 8 adaghoz

  • 25 dkg világos színű, natúr hajdina (tehát nem a barna színű, pirított változata)
  • 1 db bio zöldségleveskocka
  • Kevés tiszta só
  • 40 dkg tetszőleges zöldségkeverék a fagyasztóból
  • Kókuszolaj
  • Tiszta só
  • Bors
  • Fokhagymagranulátum

A hajdinát alapos átöblítése után érdemes néhány órára előáztatni, de nem feltétlenül szükséges. (Mivel van egy kicsi, nem mindenki által kedvelt mellékíze, ami ezzel a lépéssel mérsékelhető.)
Majd ezt követően háromszoros mennyiségű vízben egy darab bio zöldségleveskockával felteszem főni és kb. 20 perc alatt készre főzöm. A fagyasztott zöldséget kókuszolajon sóval, borssal és fokhagymagranulátummal roppanósra párolom. Az elkészült, leszűrt hajdinát a párolt zöldséghez keverem.

A diófasírtot a zöldséges hajdina körettel és céklasalátával tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr1512511477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.