Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Zöldséges lasagne rizstejes besamel mártásban, növényi sajttal

Finom olasz ízvilág vegán kivitelben

2017. május 19. - Kasza Anita

Nem igazán ismerek olyan embert, aki ne szeretné a lasagnét. Hát még ezt….. Nyami. Az ebben a receptben együttesen szereplő durumbúza és vörösbab közösen kiadják az összes esszenciális aminosavat, amelyből a szervezet képes felépíteni a számára szükséges fehérjéket.
A cukkini tartalmaz mangánt, káliumot, foszfort, kalciumot, cinket, folsavat, A- és B-vitamint, és antioxidánsokban gazdag. Így segít karbantartani a szívünket és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen, gyulladáscsökkentő hatása van, emellett jót tesz az asztmásoknak is. Fokozza a bélműködést, erősíti az immunrendszert és a hasnyálmirigy-gyulladásra is jótékonyan hat. Csökkenti a vastagbélrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, kordában tartja a koleszterinszintet, továbbá javítja a csontok egészségét is.
A padlizsán jótékony hatásairól már itt írtam korábban: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/05/02/kurkumas_padlizsankrem

dscn1062.JPG

Hozzávalók: Egy 18cm x 28cm-es tepsihez  és 4 réteghez

  • 25 dkg (kb. fél doboz) tojás nélküli durum lasagne tészta (a Barilla garantáltan jó, a többi nem biztos, hogy megpuhul előfőzés nélkül a sütőben)
  • Növényi sajt reszelve a tetejére

A paradicsomos zöldségalaphoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab kisebb cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 1 doboz átöblített vörösbab konzerv leve nélkül
  • 6 gerezd fokhagyma
  • Tiszta só (pl.: Himalája só)
  • Bors
  • 2 teáskanál oregánó
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál borsikafű
  • Kevés fokhagymagranulátum (szükség szerint)
  • Kevés chili paprika (ha valaki csípősen szereti)
  • 1 nagy üveg (680g) passzírozott paradicsom
  • 1,5 evőkanál erirtrit (cukor helyett)
  • Kókuszolaj

 A besamel mártáshoz:

  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 4 evőkanál tönkölyliszt
  • 7 dl rizstej
  • Tiszta só
  • Bors
  • 1 db bio zöldségleveskocka

Elkészítés:

 A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A  hagymát, a cukkinit és a padlizsánt meghámozom, és apró kockákra vágom. A hagymát üvegesre párolom a kókuszolajon, hozzányomom a fokhagymát, és hozzáadom a kockákra vágott cukkinit és padlizsánt is. Sózom, borsozom és hozzáadom az összes többi fűszert is. Kb. 10 percig párolom a zöldségeket fedő alatt, majd leöntöm a passzírozott paradicsommal és még néhány percig főzöm. A végén hozzáadom a leöblített vörösbab konzervet, megkóstolom, szükség esetén utóízesítem.
A besamel mártás elkészítése: a kókuszolajból és a tönkölylisztből világos rántást készítek, és kézi haberővel folyamatosan keverve, fokozatosan hozzáadom a rizstejet, hogy csomómentes legyen. (Ha biztosra akarok menni, hogy tényleg ne legyen benne csomó, forró rizstejet adagolok fokozatosan, habverővel kevergetve a rántáshoz.) Beledobok 1db bio zöldségleveskockát, kevés sóval és borssal ízesítem. Addig főzöm a mártást folyamatos kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik.
A tepsit kikenem kókuszolajjal, és ráhelyezem a rétegeket: 1 sor tészta, 1 réteg paradicsomos zöldségalap, 1 szedőkanál besamel mártás…..így jutok el egészen a 4. réteg tésztáig. Az utolsó réteg tésztára öntöm a maradék besamel mártást és reszelek a tetejére növényi sajtot. Betolom a sütőbe és 180 fokon 20 perc alatt készre sütöm. Tetszőleges friss salátakeverékkel tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2212526135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.