Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Nem csupán szerelem…

2018. július 09. - Kasza Anita

Már több mint két éve tart ez a megmagyarázhatatlan csoda. Emlékszem, mikor először áprilisban találkoztunk, már akkor sem értettem, mi ez. Olyan különös érzés kerített hatalmába, amelyet ezelőtt még soha nem éreztem. Nem, ez nem szerelem. Ez nem csupán szerelem, sokkal több annál. Szerelmek jönnek-mennek. Ez egy sokkal erősebb kötelék, ez valami örök. Egy olyan valami, amely az egész tudatomat, és az életemet változtatta meg két év leforgása alatt. Mindezt annak köszönhetem, hogy mi találkoztunk. Ez idő alatt bejártam a poklok poklát és a mennyországot is. Hatalmas mértékű lélekfejődésen mentem keresztül.

Emlékszem, az elején mindig úgy jött ki a lépés, hogy havonta csak egyszer találkoztunk, és legtöbbször az sem tartott tovább 20-30 percnél. De az maga volt a csoda.

soulmate.jpg

Mikor téged elveszítettelek, úgy, hogy soha nem is voltunk egymáséi, életem legkínzóbb lelki és fizikai fájdalmát éltem át hosszú hónapokon keresztül. Olyan mély gyászba estem, amelyet még soha eddigi életemben nem éreztem, beleértve a kisfiam halálát is.  Csak gyászoltam és gyászoltam a be nem teljesült szerelmünket, ezenkívül semmi érdemi munkára nem voltam  képes. Kétségbeesettem kutattam, hogy mi ez a megmagyarázhatatlan, roppant erős érzés, amely szüntelenül hozzád húz. És hogy miért kellett mindennek így alakulnia, mivel teljesen meg voltam győződve arról, hogy minket egymásnak teremtett a Jóisten. Nem hagyott nyugodni az egóm, a birtoklási vágy, hogy téged a fizikai közelségemben tudhassalak, és hogy viszont szeress.

Hosszú hónapok teltek el. Időről-időre lejjebb adtam a vágyaimból, megtanultam elfogadni, végül teljesen más lettem. Végre rátaláltam önmagamra, arra a lélekre, aki valójában én vagyok, és az egóm mögött mindig is én voltam. Rengeteg olyan dolgot tettem azóta, amelyre azelőtt nem voltam képes. Olyan képességeket fedeztem fel magamban, amelyek mindig is bennem voltak. Lefutottam egy maratont teljes értékű növényi táplálkozással. Rengeteget tanultam: új szakmai végzettségekre tettem szert. Megvalósítottam számos célomat. Legyőztem valamennyi fóbiámat: már nem félek sem a kutyáktól, sem a meztelen csigáktól…. de még a haláltól sem.  És megtanultalak befogadni Téged. Azóta is szüntelenül érezlek. Bármit is teszek, mindig itt vagy bennem, legbelül. És olykor-olykor elönt a forróság a szívem tájékán, majd beleremeg az egész testem. Ebben a földi életben, fizikai síkon még sosem lehettünk igazából egymáséi. De lelkileg egyek vagyunk, és mindig együtt vagyunk, akár hány száz kilométer is választ el minket egymástól.

 A legközelebbi barátaim, akik ismerik a történetemet, még mindig gyakran kérdezik, hogy mit is várok valójában ettől a helyzettől. Már nem várok semmit. Szeretlek, és ez bőven elég. Boldog vagyok. Teljes ember vagyok. Nem vagyok egyedül, hiszen most is itt érezlek Téged a szívem legmélyén. Végtelenül hálás vagyok ezért, Kedvesem! És azért is, hogy néha napján láthatlak, és válthatunk pár szót. Köszönöm Neked, hogy általad rátalálhattam önmagamra! Köszönöm, hogy általad megtapasztalhattam, és folyamatosan tapasztalhatom, ki is vagyok én valójában!

 

Kasza Anita

Tojásmentes bundás kenyér

A nagyfiam ennyit mondott, miután először megkóstolta: "Anya, ez teljesen igazi bundás kenyér ízű lett." :)

tojasmentes_bundaskenyer_1.jpg

Hozzávalók:

  • Valamely kedvelt teljes kiőrlésű kenyér
  • Kókuszolaj

A bundához:

  • Fél bögre csicseriborsóliszt
  • 2 evőkanál lenmagpehely vagy őrölt lenmag
  • Fél teáskanál só
  • Fél teáskanál fekete Himalája só (ez adja a tojás ízt)
  • 1 lapos teáskanál fűszerpaprika
  • 1 bögre víz

Elkészítés:

A bunda összes hozzávalóját egy tálban simára keverjük egy kézi habverő segítségével, néhány percet pihentetjük. Felszeleteljük a kenyeret és a tojáshelyettesítő egyvelegbe forgatjuk. Egy serpenyőben kókuszolajat forrósítunk, mikor elég forró, aranybarnára sütjük benne a bundázott kenyérkéket. Friss zöldségekkel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

 

Tofu Sztroganoff-módra rizibizivel

Nagyon gyorsan, végtelenül egyszerűen elkészíthető, klasszikus recept, amely pirított tofuval is tökéletesen megállja a helyét. Tapasztalatok alapján a jól fűszerezett, pirított tofu sok olyan ismerősömnek is elnyerte a tetszését, akik nem kifejezetten rajongtak eddig a tofu iránt. Tápláló, teljes értékű étel. Nagyon finom lett. :)

Hozzávalók:

  • 1 csokor felkarikázott újhagyma
  • 50 dkg natúr tofu
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 2 dl rizs alapú főzőkrém (rizstejszín)
  • 2 dl szójatejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • Tiszta só
  • Bors
  • Fokhagymagranulátum
  • Néhány szem csemegeuborka
  • Kókuszolaj

A körethez:

  • Barna rizs
  • Mirelit zöldborsó
  • Kókuszolaj

stroganoff_tofu.JPG

Elkészítés:

Az újhagymákat felkarikázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, a tofut lecsepegtetjük és kockákra vágjuk, a csemegeuborkákat felkarikázzuk. A felkockázott tofut egy serpenyőben kevés kókuszolajon, nagy lángon pirítjuk, vagyis kis kérget sütünk az oldalaira, fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymagranulátummal. A tofu szereti a fűszereket, erősebben fűszerezhető, mint a húsok. Egy másik edényben megpároljuk az újhagymakarikákat, hozzáadjuk a szeletelt gombát, fűszerezzük kevés sóval és borssal, és néhány percig pároljuk. Közben egy kis tálban összekeverjük a rizstejszínt, a szójatejfölt és a mustárt, majd hozzáadjuk a gombához. Beledobáljuk a felkarikázott csemegeuborkát, és hozzáadjuk a pirított tofut is, rottyantunk rajta kb. kettőt, és kész is. Érdemes megkóstolni, szükség esetén utófűszerezhető.
A körethez a barna rizst sós vízben megfőzzük, a mirelit zöldborsót pedig kókuszolajon megpároljuk, enyhén sózzuk, majd összekeverjük a rizst a borsóval. A Sztroganoff-tofut a rizibizivel tálaljuk. Érdemes hozzá fogyasztani valamely ízlés szerinti friss salátát.

Jó étvágyat kívánok! :)

 

 

Csicseriborsó pörkölt spenótos quinoa-rizottóval, fenyőmaggal

Nemzetek találkozása: magyaros a klasszikus paprikás pörkölt alapnak köszönhetően, kicsit mediterrános a fonnyasztott fokhagymás spenótnak köszönhetően, de jutott bele egy kicsi Japán is a miso jóvoltából. :) Mostanában eléggé ráálltam a miso használatára, mert rendkívül egészséges, és én az ízét is nagyon szeretem. Japánban állítólag sokan azért élték túl az atomkatasztrófát, mert nagy mennyiségben fogyasztottak misot. Érdemes ebből is a jó minőségű, bio változatot vásárolni, nem pedig az "agyonízfokozott' verziót. 
Ez az étel szuper egészséges egészséges: összes esszenciális aminosav egyben, teljes értékű fehérjebevitel vegán módra, isteni finom változatban.... nyami.... 

32532360_1943203289083928_5515202212424318976_n.jpg

Összetevők:

Csicseriborsó pörkölt:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kápia paprika
  • 1 nagy doboz (vagy két kicsi :D) csicseriborsó konzerv lecsepegtetve, átöblítve (akár szárazból is főzhetem, ez esetben előtte való éjjel be kell áztatni.)
  • Tiszta só (pl. Himalája só)
  • Bors
  • 1 lapos evőkanál fűszerpaprika

Quinoa-rizottó:

  • 25 dkg quinoa
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 3 marék spenót
  • 3 evőkanál vegán margarin
  • 1 zacskó miso paszta (ennek híján 1db bio zöldségleves kocka)
  • Tiszta só
  • Bors
  • A tálaláshoz: fenyőmag

Elkészítés:

A hagymát megpucolom, apróra vágom, kókuszolajon megpárolom, hozzányomom a megtisztított fokhagymagerezdeket. A paprikát és a paradicsomot megmosom, kockákra vágom, majd a hagymához adom, pár löttyintésnyi vizet adok hozzá, sózom, borsozom, és néhány percig párolom. Megszórom a fűszerpaprikával, hozzáadom az átöblített csicseriborsót, felöntöm kevés vízzel, összeforgatom, néhányat hagyom rottyani és már kész is. Igény esetén utófűszerezhető.

A quinoát több léből megmosom, és folyó víz alatt is átöblítem, hogy ne maradjon kesernyés utóíze. A spenótot is alaposan megmosom, vastag szárát letépkedem. Egy nagyobb edényben margarint olvasztok, hozzányomom a megtisztított fokhagymagerezdeket, és hozzáadom a quinoat, sózom, borsozom, keverek rajta néhányat. Majd ugyanúgy járok el, mint a rizottó készítésénél, vagyis mindig kevés vizet adok jelen esetben a rizs helyett a quinoához, amennyit éppen mindig felvesz. Közben hozzáadom a spenótot és a miso pasztát (vagy a bio zöldségleves kockát) Kb. 20 perc alatt készre is fől. A végén érdemes megkóstolni, igény esetén a lágyabb íz elérése végett adható hozzá még egy kevés vegán margarin.

A csicseriborsót a spenótos quinoa-rizottóval tálalom. Megszórom kevés fenyőmaggal. Mennyei! ;)

Csodálatos csokis chia puding

A chia mag igen fontos omega-3 zsírsav forrás, amely az idegrendszer optimális működése érdekében elengedhetetlen. Gyermekek esetében hozzájárul az agy fejlődéséhez, ezért nekik kifejezetten fontos az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztása.

Összetevők: 4 személyre

  • 8 dl vaníliás mandulatej (vagy ízlés szerinti natúr vagy vaníliás növényi tej, pl. rizstej)
  • 8 púpos evőkanál chia mag
  • 2 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • Kevés természetes édesítőszer ízlés szerint (én itt agávészirupot használtam)

img_3369.JPG

Elkészítés:

A chia magot turmixgépbe kanalazzuk, felöntjük kevés növényi tejjel, hozzáadjuk a kakaóport és a kókuszreszeléket. 30-60 másodpercen keresztül alaposan összeturmixoljuk. Ahogy sűrűsödik, fokozatosan adjuk hozzá a maradék növényi tejet. A végén megkóstoljuk, én csak ekkor teszem hozzá az édesítőt, mivel nem kell belőle sok, mert a növényi tej már alapjáraton is édes. Végül ezzel is összeturmixoljuk. Kis tálkákban vagy poharakban néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük a pudingot. Reggel mennyei reggeli lesz belőle friss gyümölcsökkel vagy aszalt gyümölcsökkel, esetleg olajos magvakkal, müzlivel vagy granolával tálalva.

Jó étvágyat kívánok!

 

Csokis-narancsos muffin

Gluténmentes változatban is :)

Összetevők:

  • 2 csésze szitált tönkölyliszt vagy gluténmentes lisztkeverék (utóbbi összetevőit lásd lentebb)
  • 1 zacskó bio foszfátmentes sütőpor
  • 3/4 csésze kókuszvirágcukor (fogyókúrázóknak 0 kalóriás természetes édesítőszer, pl. eritrit, bár a kókuszvirágcukor glikémiás indexe is elég alacsony :)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3/4 csésze darált dió (esetleg kesudió vagy mandula)
  • 2/3 csésze étcsokis aszalt narancs (én ezt piacon vásároltam ennek híján vagy ezt kipótolva natúr étcsokoládé is tökéletes)
  • 1 zacskó bio vaníliás nádcukor (pl. DM bio)
  • 1/3 csésze kókuszolaj
  • 1db lehetőleg bio narancs reszelt héja vagy 1 zacskó bio szárított narancshéj (pl. dm-ben beszerezhető)
  • 1 csésze rizstej
  • 1/2 narancs leve kifacsarva
  • 2 evőkanál chia mag 4 evőkanál vízzel elkeverve, néhány percre pihentetve (opcionális, ez pótolná a tojást, enélkül egy kicsivel jobban morzsál, de így is finom)

Díszítésnek a muffinok tetejére: + egy kis extra ízvilág kedvéért :) 

  • Kevés forró kókuszolaj, porrá őrölt eritrit, reszelt narancshéj, pár csepp narancslé egyvelege, kissé lehűtve, megszórva színes cukorkákkal
  • vagy kevés kókuszolajban olvasztott étcsokoládé, szintén színes cukorkákkal megszórva

A gluténmentes lisztkeverék összetevői arányaiban:
(Én általában ennek a kétszeresét vagy háromszorosát szoktam bekeverni, hogy maradjon bőven a következő sütéshez is. :)

  • 240g barna rizsliszt
  • 96g burgonyakeményítő
  • 40g rizsliszt
  • 30g tápióka keményítő

 32472116_1943241609080096_943994955091673088_n.jpg

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.  A diót és a és az étcsokis narancsot konyhai aprítógépben tetszőleges állagúra aprítjuk. Ízlés szerint lehet nagyobb darabokat is benne hagyni. :) A száraz összetevőket, vagyis az első 6 összetevőt összekeverjük.  Majd külön tálban összekeverjük a maradék, vagyis a nedves összetevőket is, ehhez adjuk hozzá a vaníliás cukrot. A nedves összetevőket a szárazakkal simára keverjük. Muffin-papírral bélelt muffinsütő tepsibe adagoljuk a tésztát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy elkészült-e már. Ízlés szerint díszítjük.

 

Bakonyi tofu kölestésztával

Ismét egy magyaros étel veganizált változata, gluténmentes formában. Nagyon finom lett. :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg natúr tofu
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 ek. barna rizsliszt
  • 2,5 dl szójatejföl
  • Tiszta só (Pl. Himalája só)
  • Bors
  • 1 ek. Fűszerpaprika
  • Fokhagymapor
  • Kókuszolaj
  • Kölestészta

bakonyi_tofu_kolestesztaval.jpg

Elkészítés:

A kölestésztát megfőzöm. A tofut apró kockákra vágom, és kevés kókuszolajon, nagy lángon kérget pirítok neki egy serpenyőben. A tofu nagyon szereti a sok fűszert, így erősen fűszerezhető csomósodásgátlótól mentes sóval, borssal, fokhagymaporral (esetleg egy kis chilivel, ha csípősebb ízre vágyunk.)  A megtisztított, szeletelt hagymát üvegesre párolom a kókuszolajon, hozzányomom a fokhagymát. Hozzáadom a megmosott, felkockázott paradicsomot és paprikát, sózom, borsozom, és hozzáteszem a megtisztított, felszeletelt csiperkegombát is. Néhány percig mindezt együtt párolom, majd megszórom a fűszerpaprikával, felöntöm kevés vízzel. Hozzáadom a pirított tofukockákat. Közben a szójatejfölből és a barna rizslisztből habarást készítek, és ezzel habarom be az ételt. Néhány percig rotyogtatom, hígítható kevés vízzel. Megkóstolom, utófűszerezem.
A kölestésztával és ízlés szerinti salátával tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

Indiai vöröslencse egytálétel (Dahl)

Mennyei ízű, tápláló egytálétel. Hüvelyes + gabona, nem hiányzik belőle a hús, tökéletesen laktató, fehérjedús étel. :)

31773140_1924778234259767_6342309576720777216_n.jpg

Összetevők: kb. 8 főre

 

  • fél kg vörös lencse
  •  5 gerezd fokhagyma
  • kókuszolaj
  • 1 db vöröshagyma ( én most azonban medvehagymát használtam :) )
  •  Kb. fél ujjnyi friss gyömbér
  • 2 db babérlevél
  • Kb. 1 ek. tiszta só (Pl. Himalája só)
  • Bors
  • Kb. 1 kk. római kömény
  • Kb. 1 tk.. kurkuma
  • Kb. 1 ek. curry
  • Kb. 1kk. Garam masala fűszerkeverék (opcionális)
  • 1 doboz rizs alapú főzőkrém (enélkül is elkészíthető, de ezzel együtt sokkal finomabb)
  • Fél citrom vagy lime leve
  • Aki csípősebb ízre vágyik: szárított chili vagy chilipor

Elkészítés:

A hagymát megpucolom, eldarabolom, a kókuszolajon üvegesre párolom, hozzányomom a megpucolt fokhagymagerezdeket és a gyömbért, majd a az összes fűszert hozzáadom, kevés vizet löttyintek hozzájuk, hogy ne égjenek oda. Hozzáöntöm a megmosott vörös lencsét. (A zöld lencsével ellentétben nem szükséges előáztatni, mivel így is gyorsan megpuhul.) Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és hozzáadom a 2dl rizs alapú főzőkrémet is. Kb. 20 perc alatt puhára fő, 2-3 percenként ránézek, és pótolom annyi vízzel, amennyi szükséges. Ízlés szerint lehet sűrűbbre vagy hígabbra hagyni, én azt szeretem, ha jó sűrű, tápláló. A végén  ízlés szerint utófűszerezem, majd lehúzom a főzőlapról, hagyom pár percet hűlni, ezután belefacsarom a fél citrom levét is. Rizzsel és salátával tálaltam. Az egész családnak nagyon ízlett. :)

Jó étvágyat kívánok!

 

 

Egy bemutató jellegű vegán tál

Vagyis vegán vagyok, de nem fűevő! :D

Ezeket a gusztusos kis tálacskákat a 8 éves fiammal együtt készítettük az iskolába egészségnap alkalmából.
A tál tartalma: Magyaros zöldségfasírtok (répás, céklás, brokkolis), avokádós-medvehagymás quinoa saláta és görög saláta tofuval. Ez a tál egy remek válasz erre a kérdésre: "De hát akkor ti mit esztek?" Egy jól felépített vegán étrend sokkal változatosabb, színesebb, egészségesebb, mint a széles körben elterjedt húsokban és tejtermékekben bővelkedő magyar konyha, ugyanakkor a magyaros ízvilág a fűszerezésnek köszönhetően tökéletesen visszaadható. A tálon szereplő quinoa és tofu már önmagában is tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyből a szervezet felépíti a szükséges fehérjéket. Ráadásul ez a tál teljes mértékben gluténmentesre sikeredett!

29526529_1872993496104908_1808243359_o.jpg

 

Magyaros zöldségfasírtok (répás, céklás, brokkolis)

Hozzávalók: kb. 4 főre (külön-külön a sárgarépáshoz, a cékláshoz és a brokkolishoz)

  • 20 dkg zabpehely (én gluténmenteset használtam, de ez nem kötelező)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-8 db gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • 1,5 ek. fűszerpaprika
  • Tiszta só (Pl.: Himalája só), bors, őrölt fűszerkömény,
  • Kb. 0,4-0,5 L zöldségalaplé (bio zöldségleveskockából vagy ha van, valamely zöldségnek a főzőlevéből)
  • Kókuszolaj
  • Olívaolaj
  • Bármely tetszőleges zöldség (1 bögre zabpehelyhez kb. 1 bögre aprított zöldség, esetleg valamivel kevesebb, pl.: káposzta, kelkáposzta, cékla, répa, brokkoli, karfiol, édesburgonya, esetleg olajos magvak, pl. dió vagy mandula)

Jelen esetben az alábbi zöldségeket használtam:

  •  A sárgarépáshoz: 2 db sárgarépa, a cékláshoz: 2 db közepes cékla, a brokkolishoz: 1 fej brokkoli rózsáira szedve, sós vízben roppanósra főzve (a főzővizét tegyük el az alapléhez)

Elkészítés:

A répát és a céklát lereszeljük egy sajtreszelő segítségével. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben néhány perc alatt roppanósra főzzük.  2 db bio zöldségleveskocka segítségével alaplevet készítünk (jelen esetben a brokkoli főzőlevének felhasználásával.) A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A hagymákat megpucoljuk,apróra vágjuk, majd a 3 hagymát 3 külön edényben a kókuszolajon dinszteljük, mindháromhoz hozzányomjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. Az első tál hagymához adjuk a reszelt sárgarépát, a másodikhoz a reszelt céklát, a harmadikhoz a roppanósra főtt brokkolit, és mindhármat fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel és pirospaprikával, felöntjük kevés alaplével, hogy ne kapjon oda. 1-2 percig kevergetve pároljuk, majd mindhárom zöldségféléhez adunk kb. 20 dkg zabpelyhet, és fokozatosan kevergetve felöntjük a zöldségalaplével. Néhányat keverünk a zabpelyhes zöldségeken, ilyenkor érdemes megkóstolni, hiszen ez a húsokkal ellentétben nyersen is kóstolható, és ilyenkor még érdemes fűszerezni a szükséges fűszerekkel. Mikor elég sűrű állagú, lehúzzuk a tűzről és negyed órát állni hagyjuk (ilyenkor a zabpehely még magába szívja a folyadékot). Ha túl sűrű, az állaga még hígítható kevés zöldségalaplével, ha túl híg, adjunk még hozzá zabpelyhet. A lényeg, hogy könnyen formázható legyen, de ne legyen lágy! Amikor kihűlt, vizes vagy olajos kézzel tetszőleges formájú fasírtokat formázunk belőle, majd kókuszolajjal megkent, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A fasírtok tetejét megkenjük kevés olívaolajjal, és a forró sütőbe toljuk kb. 30-35 percre.

Avokádós-medvehagymás quinoa saláta

Hozzávalók:

  • 2 db érett avokádó
  • 25 dkg quinoa
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 db bio zöldségleveskocka
  • 2-3 evőkanál bio margarin
  • bors, kevés só

Elkészítés:

A quinoat alaposan megmossuk, két léből, leszűrjük, majd a szűrőben átfolyatunk rajta egy kevés folyóvizet, így biztosan kiküszöböljük kesernyés utóízét. 15 perc alatt 1 db bio zöldségleveskockával, kevés sóval puhára főzzük. (1bögre quinoat kb. 2 bögre vízben kell megfőzni.) Amennyiben a quinoanak a főzés végére marad egy kevés főzőleve, leszűrjük, és a még forró quinoahoz keverünk 2-3 evőkanál bio margarint. A medvehagymát megmossuk, apróra vágjuk, és a quinoahoz adjuk. Az avokádót meghámozzuk, felkockázzuk, és a medvehagymás quinoahoz keverjük. Az egészet megborsozzuk. Melegen és hidegen egyaránt nagyon  ízletes és egészséges köret.

Görög saláta tofuval

Hozzávalók:

  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • olívabogyó kimagozva, felezve
  • lilahagyma
  • zöldpaprika és kaliforniai paprika
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, borsikafű
  • natúr tofu kis kockákra vágva

Az öntethez:

Olívaolaj bőségesen, kevés almaecet, kevés juharszirup/agávészirup/rizsszirup, só, bors, 1 gerezd fokhagyma

A zöldségeket, megmosom, felkockázom, összekeverem és fűszerezem. A tofut is felkockázom és egy külön tálban bőségesen fűszerezem a megadott fűszerekkel, meglocsolom olívaolajjal, almaecettel és pár percig önmagában hagyom állni, majd hozzákeverem a zöldségekhez. Az egészet meglocsolom az öntettel, és frissen tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

 

 

 

 

A tofu védelmében

A tofunak jellemzően sokak körében sajnos elég rossz híre van országunkban, ugyanis az élelmiszeripar egyes résztvevői előszeretettel szeretik lejáratni a szóját, így az abból készült tofut is. A különféle táplálkozással kapcsolatos kutatásokat leginkább az élelmiszeripar egyes résztvevői finanszírozzák, és a kutatások eredményét csak akkor hozzák nyilvánosságra, amennyiben számukra kedvező.

Valójában a génmanipulált szójakészítményekkel van a gond (Magyarországon, a boltok polcain emberi fogyasztásra szánt szójakészítmények szinte mind GMO-mentesek), illetve a szárított szójakockával, szójagranulátummal, amelyek nehezen emészthetőek. A GMO-mentes tofu általában az európai ember számára is jól emészthető, igenis az egészséges táplálkozás részét alkothatja heti egy-két alkalommal húspótlóként, mivel értékes fehérje, omega-3 zsírsav, kalcium, vas, magnézium, cink és B1 vitamin forrás. Figyelembe kell venni, hogy nyersen, fűszerek nélkül nem igazán ízletes (ahogyan a húsok sem...), de pirítva és jól fűszerezve, esetleg előre pácolva nagyon finom étel készíthető belőle. Akár egy vegán túrótortához is kiváló a túró helyettesítőjeként, mivel a natúr tofu semleges ízének köszönhetően édesen fűszerezve is elkészíthető és ízletes.

Érdemes azonban belegondolni, hogy a húsiparban az állatok olyan takarmányt kapnak, amely nagyon sok esetben külföldről importált, génmódosított szóját tartalmaz, ami így közvetetten bekerül a húst fogyasztó emberek szervezetbe is, akár eszik az ember szóját, akár nem. (Vagyis újra a húsfogyasztáson érdemes elgondolkodni..... szerintem.)

Azonban a tofu fogyasztását sem ajánlott túlzásba vinni, a mértékletesség elvét betartva, és figyelembe kell venni az esetleges egyéni érzékenységet is. Az igazság valójában az, hogy még Magyarországon is sokkal többen érzékenyek a tejre és az ebből készült tejtermékekre, mint a szójára!

vegetarisch-restaurant-tofu-spargel.jpg