Extra gyors recept, ha épp nincs kedvünk a csicseriborsót előáztatni és megfőzni, hanem inkább konzerv csicseriborsót használunk.
Ha gabonát tálalunk hüvelyessel, biztosak lehetünk benne, hogy az étel állati összetevők nélkül is tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyből a szervezet felépíti a szükséges fehérjéket.
Gluténmentes étel!
Hozzávalók: 4 személyre
- 1 fej karfiol
- 1 nagy csicseriborsó konzerv
- 1 rúd póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 doboz kókusztejszín (esetleg sűrűbb kókusztej vagy kókusztejporból elkészített kókusztej)
- Tiszta só (kálium-klorid, csomósodásgátló mentes, pl.: Himalája só)
- Curry fűszerkeverék ízlés szerinti mennyiségben
- Kis darab gyömbér lereszelve
- Kevés agávé-, rizs- vagy juharszirup
- Kevés citrom leve, frissen facsarva
- Opcionális: szárított chili
- Párolt rizs
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és roppanósra főzöm.
A rizst megpárolom.
A póréhagymát finomra aprítom, kókuszolajon megpárolom. Hozzáadom a fokhagymát, a reszelt gyömbért, a curryt, kevés szárított chilit (ha használok), meglöttyintem egy kis rizs-, agávé- vagy juharsziruppal, sózom, esetleg adok hozzá némi borsot, de ez ennél az ételnél nem feltétlenül szükséges. Majd hozzáadom a leöblített csicseriborsó konzervet (vagy az előre áztatott, megfőzött csicseriborsót) és a roppanósra főzött karfiolt. Együtt párolom az egészet néhány percig, majd felöntöm kókusztejszínnel, és esetleg hígítom kevés vízzel. Akkor jó, ha jó szószos lesz. Facsarok rá egy kis citromlevet. Megkóstolom és utóízesítem.
A párolt rizzsel és tetszőleges nyers salátával tálalom.
Jó étvágyat!