Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg natúr tofu
70 dkg zsenge spenót (friss vagy mirelit)
10 db szárított, olajban eltett paradicsom
Kókuszolaj
Olívaolaj
Tiszta só
Bors
Kb. 10 gerezd fokhagyma
Opcionális: kevés szárított chilipehely
Néhány csepp frissen préselt citromlé
Köretként: hajdina alaposan átmosva, sós vízben, 1 db bio zöldségleveskockával megfőzve. (Két féle hajdinát lehet kapni a boltokban: sötétebb, barnás színűt és egy világosabb, sárgás-zöld színűt. Érdemes a világos változatot használni, annak nincs kesernyés utóíze, ha alaposan átmossuk.)
Elkészítés:
Ha friss spenótot használunk, a spenót vastag szárát letépkedjük. Az alaposan megmosott spenótleveleket néhány percre forrásban lévő, sós vízbe dobjuk, leszűrjük. (A cél: épphogy összeessenek a levelek.) A szárított paradicsomokat csíkokra szeleteljük.
A tofut felkockázzuk, kókuszolajon felhevített serpenyőben, erős tűzön megpirítjuk, hogy kérget kapjanak a tofukockák. (Itt olívaolajat szándékosan nem használok, mert azt nem szabad magas hőfokra hevíteni, mivel alacsony hőmérsékleten oxidálódik.) Pirítás közben erősebben sózzuk, borsozzuk, mintha húst használnák, a tofu elnyeli a sok fűszert. Esetlegesen egy kevés szárított chilipellyel is megszórhatjuk, ettől pikánsabbá válik.
Közben egy másik edényben egy-egy evőkanál kókuszolajat és olívaolajat melegítünk, hozzányomjuk a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett spenótot és a felszeletelt szárított paradicsomot, kissé sózzuk borsozzuk. Magas lángon, néhány percig kevergetve megvárjuk, amíg a spenót elfövi szinte az összes levét, amelyet eresztett, ha ez megtörtént, hozzáadjuk a pirított tofukockát. Megkóstoljuk, szükség esetén utóízesítjük. (Én a végén még nyomtam hozzá egy gerezd fokhagymát nyersen, jót tett neki.
Főtt hajdinával tálaljuk. (Ha valamiért idegenkedünk a hajdina ízétől - egyébként a világos színű hajdina alaposan átmosva mellékízmentes - érdemes valamely kedvelt zöldséget belekeverni (pl. zöldborsót), esetleg egy kevés konzerv kukoricát - én ez utóbbival tálaltam a gyerekeimnek, bejött. :)