Mennyei ízű, tápláló egytálétel. Hüvelyes + gabona, nem hiányzik belőle a hús, tökéletesen laktató, fehérjedús étel. :)
Összetevők: kb. 8 főre
- fél kg vörös lencse
- 5 gerezd fokhagyma
- kókuszolaj
- 1 db vöröshagyma ( én most azonban medvehagymát használtam :) )
- Kb. fél ujjnyi friss gyömbér
- 2 db babérlevél
- Kb. 1 ek. tiszta só (Pl. Himalája só)
- Bors
- Kb. 1 kk. római kömény
- Kb. 1 tk.. kurkuma
- Kb. 1 ek. curry
- Kb. 1kk. Garam masala fűszerkeverék (opcionális)
- 1 doboz rizs alapú főzőkrém (enélkül is elkészíthető, de ezzel együtt sokkal finomabb)
- Fél citrom vagy lime leve
- Aki csípősebb ízre vágyik: szárított chili vagy chilipor
Elkészítés:
A hagymát megpucolom, eldarabolom, a kókuszolajon üvegesre párolom, hozzányomom a megpucolt fokhagymagerezdeket és a gyömbért, majd a az összes fűszert hozzáadom, kevés vizet löttyintek hozzájuk, hogy ne égjenek oda. Hozzáöntöm a megmosott vörös lencsét. (A zöld lencsével ellentétben nem szükséges előáztatni, mivel így is gyorsan megpuhul.) Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és hozzáadom a 2dl rizs alapú főzőkrémet is. Kb. 20 perc alatt puhára fő, 2-3 percenként ránézek, és pótolom annyi vízzel, amennyi szükséges. Ízlés szerint lehet sűrűbbre vagy hígabbra hagyni, én azt szeretem, ha jó sűrű, tápláló. A végén ízlés szerint utófűszerezem, majd lehúzom a főzőlapról, hagyom pár percet hűlni, ezután belefacsarom a fél citrom levét is. Rizzsel és salátával tálaltam. Az egész családnak nagyon ízlett. :)
Jó étvágyat kívánok!