Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Miért kell így lennie?

2018. június 04. - Kasza Anita

A múlt héten történt. Egy ötéves hajdúszoboszlói kislány árván maradt, mert édesanyja egy agyvérzés következtében eltávozott az élők sorából. Bár személyesen én nem ismerem a családot, borzalmas szomorúság, és mély fájdalom tölt el, ha belegondolok abba, hogy ennek a drága gyermeknek édesanya nélkül kell felnőnie.

Az esetet követően két kisgyermekes édesanyaként eljutottam arra a pontra, hogy végigfussak saját eddigi életemen. És rá kellett jönnöm, hogy végtelenül hálás vagyok azért, amiért az élet engem gyerekkoromtól fogva folyamatosan arra kényszerített, hogy ébredjek már fel végre, és figyeljek oda arra, mit is merészelek elkövetni magam ellen. Hálás vagyok minden egyes jelért, amely a helyes útra terelt, a sok-sok kisebb-nagyobb egészségügyi problémáért, a gyermekkori és fiatal felnőttkori szenvedésekért, komoly lelki megrázkódtatásokért, melyeknek köszönhetően most egészséges, minőségi életet élhetek. Hálás vagyok azért, hogy a folyamatos gyomorfájásom rávezetett arra, hogy kisgyermekként elhagyjam a vörös húsok fogyasztását. Hálás vagyok kislánykori túlsúlyomért, amelynek köszönhetően egy életre megszerettem a sportolást. Hálás vagyok a 15 éves koromban a testemet tetőtől talpig beborító vörös pattanásokért, amelyek rávezettek arra, hogy ne fogyasszak több tejterméket. Lehet, hogy ez ebben a formában most borzalmasan hangzik, de hálás vagyok azért is, amiért a Jóisten elvett tőlem egy 20 hetes magzatot, hogy aztán két évvel később sokkal tudatosabb állapotomban életet adhassak egy egészséges kislánynak. Azért, amiért tanultam a vetélésemből, ideje korán felismertem a következő terhességem során jelentkező ugyanazon kínzó görcsöket, amelyek a korábbinál  gyermekem halálához vezettek, és BELSŐ MEGÉRZÉSEMRE hallgatva mindörökre felhagytam mindenféle hús fogyasztásával. Ettől a naptól kezdve minden görcsöm megszűnt, és normál terhesség mellett egészséges kislányom született. Innentől merültem bele komolyabban a táplálkozástudomány rejtelmeibe, amely azóta a teljes értékű növényi étrend területén tett gasztronómiai kísérletezések és felfedezések mellett a szenvedélyemmé vált.

heartbeat.jpg

Halálunk oka és időpontja nincs a génállományunkba kódolva! Ezt már számtalan kutatás és tanulmány eredménye bizonyítja. Életmódunk, azaz saját döntésünk felülírja az örökletes betegségekre való hajlamokat.  Ezt saját tapasztalatom alapján is alátámaszthatom: édesapámnak, édesanyámnak és a nálam 5 évvel fiatalabb öcsémnek is magas a vérnyomása. Nekem azonban mégsem az. Sőt, évek óta még csak náthás sem voltam. Ezt véleményem szerint a következő áldásos ajándékoknak köszönhetem: a teljes értékű növényi étrendnek, a rendszeres futásnak, a Niának (egy spirituális fitneszirányzat, „a test és a lélek tánca”), az esetenkénti meditációknak és hangfürdőknek, de leginkább annak, hogy mindig igyekszem figyelni arra, amire testemnek és lelkemnek éppen szüksége van. (Természetesen mindemellett igyekszem eleget aludni, nem kávézom, nem dohányzom és alkoholt is csak kivételes alkalmakkor fogyasztok kis mennyiségben.)

Mindnyájunknak megvan a saját életútja, nem szükséges mindenkinek ugyanígy élnie. Leginkább azt szeretném mindezzel hangsúlyozni, hogy mindenkinek figyelni kellene saját teste és lelke jeleire a lehető legkorábbi időpontban, és nem akkor, amikor már késő. Mi magunknak kellene saját gyógyítónknak lennünk, mikor jelez a szervezetünk. Külső segítséget akkor érdemes igénybe venni, mikor erre valóban szükség van. Mert a szervezet mindig jelez időben, ha valami nincs rendben. Csak figyelnünk kellene ezekre a jelzésekre. Ez a lehető leghasznosabb dolog, amit tehetünk saját magunk és szeretteink érdekében.

A minőségi élet lehetőségei sajnos kisvárosunkban még eléggé bekorlátozottak. Egyetlen helyi étterem vagy büfé sem kínál egészséges étkezési lehetőséget. Egészséges étkezésre itt csak akkor van lehetőség, ha gondos utánajárással és beszerzéssel magunknak készítjük el táplálékunkat. (Remélhetőleg ez azonban hamarosan változni fog.)  De amire mindenkinek már most is nyitott a lehetőség: sport, meditáció, hangterápia…. már itt, Hajdúszoboszlón is! Vagy akár az Istenben való töretlen hit…

A világ folyamatosan változik, ezáltal mi is. Nem hivatkozhatunk arra, hogy őseink ezelőtt szalonnán éltek hosszú éveken keresztül.  (Egyébként legkorábbi őseink olyan csodálatos gabonákat termesztettek, mint például a köles, de valamiért ez már feledésbe merült…) Hagyományaink tisztelete nem egyenlő azzal, hogy múltban kell élnünk. Ha például a gasztronómiára gondolunk, egy magyaros ízvilágot visszaadó étel sok esetben már csodálatosan elkészíthető húsmentes formában is! Vegyünk például egy csicseriborsó-kolbásszal és füstölt pirospaprikával készült babgulyást vagy akár egy magyaros diófasírtot. És hogy mi a probléma túlzott mértékű hús- és tejtermék fogyasztással? Többek között az is, hogy állati eredetű ételeink egyre több növekedési hormont tartalmaznak, amely felnőtt korban az öregedési folyamatokat segítik elő, és gyermekeink egészségének sem a javát szolgálják…  Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki legyen azonnal vegán, csak éppen a mennyiségeken kellene elgondolkoznunk. Valamint azon, hogy legközelebbi mindenevő rokonunk, a csimpánz 97%-ban növényeket fogyaszt, és mindössze 3%-ban állati fehérjét, mindemellett soha eszébe nem jutna egy másik emlős tejét meginni.

Ha pedig életmódunkra gondolunk, például szabadidőnket, vagy akár munka utáni esténket szeretnénk kellemesen eltölteni, válasszuk azt a kikapcsolódási formát, amelyben lelkünket éltetjük. Ez legtöbb esetben nem a televízió bekapcsolását jelenti.

Mindig a saját kezünkben a kulcs! Egészséges, hosszú, szeretetben gazdag életet kívánok szeretettel mindenkinek!

Kasza Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr4514023984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása