Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Legyen vegán vagy sem?

A korszerű táplálkozás lehetőségéről az etika szemszögéből is

2017. március 09. - Kasza Anita

Ha van valami állandó ezen a Földön, az nem más, mint a folyamatos változás. A minket körülvevő világ, és ezzel együtt mi is folytonos változáson megyünk keresztül.

little_girl_and_cow.jpg

Régebben minden más volt. Képzeljük el Pista bácsit és Mari nénit, amint otthon, a saját kis udvarukban megtermelik maguknak mindazt, amit elfogyasztanak. Különféle háztáji állatokat tartottak. Ezeket az állatokat általában tisztelték és becsülték, jó életkörülmények közepette nevelték, tiszta, adalékanyagoktól, és génmanipulációtól mentes táplálékokkal táplálták őket. Akkor még tényleg létezett „boldog tyúk” (ma már szerintem ez csak üres marketingduma a nagyüzemekben). Pista bácsi és Mari néni heti 1-2 alkalommal evett húst, általában a vasárnapi ebéd alkalmával. Mindeközben napi szinten sokkal keményebb fizikai munkát végeztek, mint az emberek jelentős többsége manapság.

Pista bácsi és Mari néni még tudták, hogy az állatoknak LELKE van. Ugyanúgy éreznek ők is, mint, mi emberek. És ennek megfelelően szerették állataikat.

Manapság mi történik? Az emberek mindennap fogyasztanak húst  többször is, és napi 3-5 alkalommal valamilyen állati eredetű összetevővel rendelkező ételt. S közben ezzel védekezünk (egyébként teljesen jogosan, hiszen mindenhonnan ezt hallani): Húsra és tejtermékre szüksége van az emberi szervezetnek, mert az ember „mindenevő”, ezt sugallja az élelmiszeripar, a konzervatív orvostudomány (sajnos már jó néhány évtizede változatlanul!), és a kormány is az „alapvető élelmiszerek” áfáját csökkenti. De tényleg ilyen nagy mennyiségben szükségszerű az állati eredetű táplálékok fogyasztása az emberi szervezet számára? Vagy miért éppen a hús, a tej és a tojás számít alapvető élelmiszernek? És miért nem például gluténmentes, ősi magyar, csodálatos gabonánk: a köles; a hüvelyesek; olajos magvak vagy a hazai gyümölcsök?? (Kedves paleósok! Mielőtt a gabonákat és a hüvelyeseket bántanánk, kérem, nézzenek utána, hány paleós páciens kerül orvoshoz stroke-kal! Vagy hány évet is élt az ősember valójában??)

Érdemes megvizsgálni a magyarok egészségügyi állapotát manapság. Önnek hány olyan középkorú ismerőse van, aki semmilyen gyógyszert sem szed, és nem panaszkodik állandóan kisebb-nagyobb egészségügyi problémáira? De a fiatalok egyre jelentősebb hányada is folytonos nyavalyákkal küzd manapság, és már a legkisebb fejfájás esetén is bekapnak valamilyen gyorsan ható csodabogyót. Gyermekeink pedig végigköhögik az egész telet… - lehet, hogy ne igyanak annyi tejet?? ("A tehéntejben lévő kazein egy olyan összetett szerkezetű fehérjemolekula, amit nem könnyen emészt meg a szervezet, nyálkaképző, hurutképző hatása lehet." - Tóth Gábor: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?)  Mindez vajon természetes és jó így? Szerintem: Élelmiszeripar + Gyógyszeripar = Tökéletes páros a profit maximalizálása érdekében. (Hú….ezért lehet, hogy még egyszer megfenyeget engem valaki…)

Vizsgáljuk meg, mit is eszünk valójában! Honnan származik az a hús vagy éppen tejtermék? Milyen körülmények között tartották azt az állatot, mivel is táplálták, és mi mindenen, mennyi szenvedésen ment keresztül, mire meghalt azért, hogy a mi megegyük? A tehénkéből milyen különféle módszerekkel kényszerítik ki, hogy még több és még több és még több tejet adjon? És aztán hány tehén tejét sűrítik össze egyetlen dobozban? Kedves Olvasóm! Ön szerint az ilyen módon kitermelt hús és tejtermék az egészséges táplálkozás részét alkothatja? Akit nagyon érdekel a téma, több felvételt is talál minderről a youtube-on.

Véleményem szerint az alábbi videót, melyben Sir Paul McCartney beszél nem egészen 13 percben minderről, minden embernek látnia kellene egyszer életében, hogy aztán szabadon eldönthesse, hogyan táplálkozik tovább. Megértéséhez nem feltétlenül szükséges az angol nyelv ismerete:

https://www.youtube.com/watch?v=ql8xkSYvwJs&feature=share

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a fent megfogalmazott sorokban leginkább a nagyipari élelmiszergyártásról van szó. Tisztelet a kistermelőknek, akik még lehetőségeikhez mérten próbálják megfelelő körülmények között tartani állataikat. Erre azonban sajnos egyre kevesebb példa akad a valóságban.

Természetesen mindenkinek saját szíve-joga eldönteni, hogyan táplálkozik. A lehetőségek skálája azonban nagyon széles. Csak arra szeretném felhívni kedves Olvasóm figyelmét, hogy vizsgálja meg ezeket a lehetőségeket! Kezdetben már azzal is nagyon sokat tehetünk Földünkért, egészségünkért, az állatokért, ha csupán annyit teszünk, hogy nem mindennap fogyasztunk húst és tejterméket.

Teljes mértékben egyetértek azzal az állítással, mely szerint az étel legyen egyfajta élvezet. Az embernek szüksége van az ízletes ételek által nyújtott kényeztetésre. Ezek az ízek azonban megvalósíthatók pusztán növényi összetevőkből elkészített finomságokkal is, a megfelelő helyettesítőkkel, a megfelelő, jól megszokott fűszerekkel, csak némi kísérletezés szükséges hozzá! (Ez a blog is adhat esetleg néhány konkrét ételötlet.)

Végezetül néhány elgondolkodtató jelenlegi tényállás, ha Ön személy szerint is szeretne valamit tenni azért, hogy egy szebb, élhetőbb, egészségesebb bolygón élhessünk:

"Tények a húsfogyasztás kapcsán:

- Népességrobbanás és húsfogyasztás kapcsolata: 2050-re várhatóan 9 milliárd ember él majd a bolygónkon, mely drasztikusan megnöveli az élelmiszerek - így legfőképpen a hús - iránti keresletet. (Az ENSZ felmérése szerint 70%-os növekedésre számíthatunk a következő 35 évben.) Csak az utóbbi 20 évben - köszönhetően a növekvő gazdaságnak és jólétnek - Európában és az Egyesült Államokban közel megduplázódott a húsfogyasztás, mellyel párhuzamosan az állatállomány is növekedett.

- Vízfogyasztás: A már jelenleg sem fenntartható hústermelés óriási erőforrásokat igényel, elsősorban ivóvizet, melyet néhány évtizeden belül aranyárba mérhetnek (2050-re a Föld népességének mintegy fele fog fizikailag vízhiányos területen élni.) Egy kilogrammnyi marhahús előállításához 15,415 liter vízre van szükség, a birka 10,412 vízbe "kerül". További érdekes vízlábnyom-adatokról az "Ennyi vízbe kerül egy autó" című cikkünkben olvashat.

- Metán: A kérődző haszonállatok - elsősorban a szarvasmarhák - tartásának következménye a masszív metán kibocsátás. (A WHO 2014-ben a légtérben fellelhető metán egyik legfontosabb forrásának a szarvasmarha-állományt jelölte meg.) A "tökéletes" égésű gáz - amely a levegővel robbanóelegyet alkot - a szén-dioxidnál huszonegyszer erőteljesebb üvegházhatású tulajdonsággal bír. Csak az USA-ban található marha-telepek éves szinten több millió tonna szén-dioxidot és metánt löknek a légtérbe, hozzájárulván így a globális felmelegedéshez. A juhtermeléséről híres Új-Zéland még az Egyesült Államokon is túltesz: 45 millió juh és 8 millió körüli szarvasmarhát számláló állatállományával az ország összes metántermelésének 90 %-át adja, amely az üvegházhatást okozó teljes emissziójának 43 %-át teszi ki. Hogy a színtelen és szagtalan, levegőnél kisebb sűrűségű szénvegyület miért is veszélyes, és milyen globális katasztrófa fenyeget a metán kapcsán, arról a "Metán, az időzített bomba" c. cikkünkben értekeztünk.

- Embertelen bánásmód: A jövőben minden bizonnyal megszaporodnak majd az olyan ügyek, amikor az állattartó / feldolgozó a haszonállat szenvedése árán, törvénytelen eszközöket is bevállal majd a profit maximálása érdekében (nem linkeljük be, de a youtube-on jelenleg is számos elrettentő videót találhatunk a témában).

- Erdőírtás és talajszennyezés: A növekvő állatállomány számára új legelőket, feldolgozóközpontokat és takarmány előállításához alkalmas új mezőgazdasági területeket létesítenek, természetesen az erdők kárára. Az állattartás pedig felgyorsítja a talajeróziót, a vele járó szennyezés pedig halott övezeteket hoz létre.” Forrás: http://ecolounge.hu/eletmod/vegan-hentesbolt-nyilik

Köszönöm szépen mindenkinek, aki elolvasta írásomat!

Szeretettel:

Kasza Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr7812324851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polonkai Gabi 2017.06.30. 23:54:48

Köszönöm, Anita, a legjobbkor jött.

Kasza Anita 2017.06.30. 23:56:09

Örülök, hogy segíthettem! :) Hamarosan érkezik a folytatás! ;)
süti beállítások módosítása