Mikor egy ételt készítek, általában az intuíciómra hallgatok, és nem annyira figyelek az anyaghányadokra. Az alábbi ételek pontos receptjeit még nem jegyeztem fel sehová sem. De igyekszem folyamatosan bepótolni az elmaradásomat :)
A legtöbb, itt megjelenő ételt tavaly nyáron készítettem, ezért szezonalitását tekintve nem mindegyik aktuális jelenleg (kifejezetten sok bogyós gyümölcsöt fogyasztottam szezonjában :), de az ötletelésben segítség lehet.
Mivel heti 6-7 alkalommal sportolok, kifejezetten fontos számomra, hogy táplálékaim tápanyagösszetétel szempontjából a lehető legoptimálisabbak legyenek, ezért használom esetenként példaképem, Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató teljesen megbízható, természetes alapanyagokból álló táplálékkiegészítőit, leginkább magőrleményeit és növényi fehérjéit. (Ezekről bővebb információkat itt lehet olvasni: http://www.blnce.hu/)
A tápláló és egészséges növényi alapú reggeli összetevői az alábbiak lehetnek:
- Édes reggelikhez:
- Friss gyümölcsök, aszalványok, fagyasztott bogyós gyümölcsök
- Gluténmentes gabonák: köles, hajdina, barna rizs, quinoa, amaránt, kukorica
- Glutén tartalmú gabonák: zab, rozs, tönkölybúza, királybúza, árpa
- Olajos magvak (dió, mák, szezámmag, kesudió, mandula, brazildió, pekándió, chia mag, mogyoró, földimogyoró, pisztácia stb.)
-Növényi tejek (lehetnek házilag készítettek vagy boltiak: rizstej, zabtej, diótej, máktej, mandulatej stb.)
- Édesítőszerként alkalmazva: banán, datolya, méz, rizsszirup, agávészirup, kókuszvirágcukor, nyers nádcukor, biocsicsóka-sűrítmény, eritrit (porrá őrölve is), stívia.
Sós reggelikhez:
- Teljes kiőrlésű kenyérfélék
- Zöldségek nyersen, párolva, vagy pástétomnak elkészítve (padlizsánkrém, lecsókrémek)
- Csíráztatott gabonák (például körözött csíráztatott hajdinából.)
- Olajos magvak
- Csírák
- Hidegen sajtolt növényi olajok
Reggeli ajánlások
Édes reggelikhez:
Kókuszos köleskása kesudiós cseresznyeöntettel és áfonyával
Házi baracklekvárral és kesuvajjal töltött hajdina- és zabpehelylisztből készült palacsinta szőlővel és görögdinnyével
Almás-fahéjas hajdinakása csíráztatott hajdinából bogyós gyümölcsökkel és brazildióval (szelén!)
Zöldturmix ananásszal, banánnal és spenótlevéllel, blnce Sport Plusz formulával (olajtalanított magőrlemény)
Fahéjas zabkása áfonyával és kajszibarackkal
Vaníliapudingos tejberizs barna rizsből rizstejből és diótejből készítve, bogyós gyümölcsökkel
Hamis túrógombóc kölesből kókuszos szójajoghurttal
Tejbegríz rizstejjel, teljes őrlésű tönkölydarából törökmogyoróval, goji bogyóval, görögdinnyével, áfonyával és málnával
Tönköly- és zabpehelylisztből készült palacsinta vaníliás kesukrémmel és ananásszal (a tönkölyliszt egy részét néha kiváltom Pro Rice natúr rizsfehérjével, ha épp fehérjebevitelemet szeretném növelni)
Édes bundáskenyér őszibarackkal, szederrel, áfonyával és zöldturmix blnce Sport Plusz formulával
(olajtalanított magőrlemény)
Rozspelyhes zabkása diótejjel és abból visszamaradt diópéppel szilvával és málnával
Bogyós gyümölcsös zöld turmix céklalevéllel és blnce Női formulával (olajtalanított magőrlemény)
Citromos vegán "túrótorta" tofuból
Almás-fahéja muffin tönkölylisztből
(A tönkölyliszt egy része kiváltható Pro Rice natúr rizsfehérjével, ha épp fehérjebevitel növelésére van szükségünk)
Banánturmix dió- és rizstejből chia maggal és lenmagpehellyel
Vegán brownie vegán vanília fagyival
Sós reggelikhez:
Szívbarát "tepertőkrém" durumcipóval, padlizsánszalonnával és medvehagymával
Avokádókrémes durumcipó aszalt paradicsommal és póréhagymával
Vegán bundás rozskenyér csicseriborsóliszttel és tofuval készítve