Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Diótej

Egy tökéletes élő ital

2017. március 02. - Kasza Anita

Egy nagyon kellemes, növényi tejről van szó, amely receptjével először Lénárt Gittánál találkoztam.
Gyermekeim minden este lefekvés előtt diótejet vagy diótejből malátaporral elkészített kakaóitalt isznak nagy örömükre.
A dió jelentős élettani hatásait oldalakon keresztül lehetne sorolni, a legjelentősebbek talán: magas kalcium tartalma révén erősíti a csontokat (sokkal inkább, mint az állati tejek, mivel a diótej az állati tejekkel ellentétben nem savasítja el a szervezetet, hanem lúgosító hatású); jelentős az omega-3 zsírsav tartalma, mely szervezetünk számára létfontosságú; csökkenti a magas vérnyomást; magas magnézium és B vitamin tartalma révén idegnyugtató hatású; javítja a bélműködést; serkenti a májműködést; fiatalít és szépíti a bőrt; fokozza a nemi vágyat... A már említett kalcium és magnézium mellett kiemelkedő mangán, réz-, kálium-, vas-,és cinkforrás. 
Mivel a diótej egy nyers, élő táplálékunk (nem hőkezelt), magas enzimtartalommal rendelkezik. Az előáztatással az enzimgátlókat semlegesítjük, így az enzimek optimális módon tudnak hasznosulni a szervezetünkben.

17105844_839583829516140_854115479_o.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg dióbél legalább egy éjszakára beáztatva
  • 1,8 L tisztított víz
  • Agávészirup, rizsszirup vagy méz ízlés szerint
  • Pár csipet vaníliapor
  • Kevés fahéj

Elkészítés:

Az előáztatott diót leöblítjük, kissé átmossuk, nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük. Először csak annyi tisztított vizet adunk hozzá, amennyi éppen ellepi, és simára turmixoljuk. Mikor már teljesen krémes állagú, hozzáturmixoljuk a maradék vizet. Az így keletkezett ital még fogyasztásra nem ajánlott, ezt át kell szűrni egy finom nejlonszűrőn vagy egy textilpelenkán. Addig kell kinyomni a folyadékot a pépből, amíg egy teljesen száraz pépet nem kapunk. Az így keletkezett folyadékot végül összeturmixoljuk az édesítőszerrel, a vaníliaporral és a fahéjjal.
Ha pénztárcánk engedi, érdemes beszerezni valamilyen magtejkészítő vagy présgépet is, így nem manuálisan kell a „tejet” szétválasztani a péptől. Egyébként én ezt a tevékenységet most már egy ideje egy fantasztikus Zepter présgéppel végzem.

Figyelem! A visszamaradt diópépet nem szabad kidobni, ugyanis tökéletesen hasznosítható főzelékek sűrítéséhez, tésztaszószokhoz, pestokhoz, rizottókhoz, süteményekhez egyaránt. :)

Egészségünkre!

Ajánlott olvasnivaló a témához:
Lénárt Gitta – Élő italok könye
Dr. Edward Howel – Enzim táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr9512307763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása