Isteni lett, csak ajánlani tudom mindenkinek!
Hozzávalók:
- 70 dkg csiperkegomba
- 1/2 padlizsán
- 3 db közepes édesburgonya
- Csomósodásgátló-mentes só
- Bors
- Fokhagymapor
- Basmati rizs
A mártáshoz:
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kis darab zeller
- 1 kis darab karalábé
- 2 szelet alma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2db babérlevél, só, bors, 2-2 csipet fahéj, őrölt szegfűszeg és szerecsendió
- Kevés mustár
- 1/2 citrom leve
- 1-2 evőkanál eritrit
- Néhány löttyintésnyi növényi tej (elhagyható)
Az édesburgonyát megmosva, egészben héjastól egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 25 percre 200 fokra a sütőbe tolom. A rizst elkészítem a csomagoláson leírt módon. A mártáshoz a zöldségeket és az almát megtisztítom és minél apróbbra vágom, hogy hamar megpuhuljonak. Kevés vízben üvegesre párolom a hagymát, hozzányomom a fokhagymát, és rádobálom a mártás zöldségeit és az almát, annyi vízzel öntöm fel őket, amennyi éppen ellepi. Hozzáadom az összes fűszert, és fedő alatt puhára főzöm a zöldségeket. Mikor megpuhultak, kiszedem a babérlevelet, és egy botmixer segítségével elkészítem a mártásomat. Ha már püré állagú, hozzáadom a mustárt, esetleg egy kevés növényi tejet, a citrom frissen facsart levét és az ertiritet. Megkóstolom, szükség esetén fűszerezem még.
A gombát megtisztítom, felszeletelem. A padlizsánt meghámozom (nem lenne szükséges, csak nálunk a gyerekeim miatt el kell rejteni a padlizsánt az ételekben - és akkor finom... Egyébként ha látják benne, akkor nem.. :D ) és apró kockákra vágom. A padlizsánt a gombával együtt egy serpenyőbe helyezem pirítani, az elején adható hozzá egy kevés víz, csak hogy hirtelen le ne égjen, de később úgyis levet ereszt. A sütőből kivett és elhűtött édesburgonyát meghámozom és hozzákockázom. Fűszerezem sóval, borssal és fokhagymaporral. A már megpirult zöldségeket belekeverem a mártásomba és a basmati rizzsel tálalom.
Jó étvágyat kívánok!
Kasza Anita