Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Milyen életre vágyunk a házasságkötést és a gyermekáldást követően?

Kiemelt olvasnivaló férfiaknak!

2017. március 24. - Kasza Anita

Csodálatos dolog egy esküvő. A legtöbb nő már kislányként megálmodja, milyen esküvőt is szeretne. Aztán vagy olyan lesz, vagy nem. De igazából nem is ez a lényeg, hanem, ami ezt követően történik.

A legtöbb esetben még minden nagyjából szép és jó, ameddig nem következik be a várva-várt gyermekáldás.  Tegyük fel, hogy a szülés még rendben zajlott. (Sajnos az én esetemben már itt is adódtak komoly gondok, mikor első gyermekemet szültem, mivel a magzatvíz elfolyását követően, 24 óra elteltével indították be a szülést természetes úton, fájdalomcsillapítás nélkül. Gyermekem mecóniumos magzatvíz mellett, nyakra tekeredett köldökzsinórral, 1-es Apgar-értékkel született… Újra kellett éleszteni.) 

Mi következik a baba megérkezése után? Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de az első 6 hét az esetek legalább 90%-ában katasztrófa! A baba folyamatosan, mindig mindenért sir, tapasztalatlan anyuka nem tudja miért. Ilyenkor a babára ráfogják, hogy hasfájós…. Anyuka  (jobb esetben, ha úgy dönt, hogy szoptat!) úgy hiszi, nem ehet semmiféle „K” betűs zöldségfélét, mert attól fájhat a baba hasa…. (a tehéntejből készült termékeket, leginkább a madártejet még mindig tömjük magunkba, mert hát ugye attól a babának nem fájhat a hasa és „tejet csinál”… vagy mégis fájhat?? Járjunk inkább utána!)

baby_coming.jpg

Egy rövid kitérő itt a szoptatásról. Sajnos megfigyeltem, hogy számos anyuka nem is akar szoptatni. „Csúnya lesz a mellem”. Vagy egyszerűen csak könnyű ráfogni, hogy nincs tej. A lelkiismeretes anyuka az elején a babát a nap 24 órájában a mellén tartja, és ha éppen alszik, akkor fej, hogy történjen már meg végre a tejbelövellés. Ki az, aki ezt megcsinálja manapság, ha nehezen indul meg a tej? Saját példámat említve, első gyermekemet hála a Jóistennek úgyis sikerült szoptatnom, hogy egy hétig külön voltunk egymástól, mivel őt újraélesztését követően átvitték egy másik kórházba. Éjjel-nappal fejtem, hogy sikerrel járjunk az anyatejes táplálás terén…. És nagy szerencsémre ő akart is szopizni, még több nap távollét után is, így valóra vált a kívánságom!
A baba szemszögéből nézve csodálatos dolog, ha nem tápszerezik! Igenis megérdemli, hogy már az elején jobb esélyt kaphasson egy egészségesebb élethez!

De vizsgáljuk meg a helyzetet, a Férfi, vagyis most már apuka szemszögéből nézve is! A legtöbb kismama már a terhesség vége felé is elég nyűgös, hisztis nagy pocakkal. De hát ez egyrészt természetes, hiszen gondoljunk csak bele: a pocaktól és az 5 percenkénti pisi ingertől a kismama már aludni is alig bír. (És ehhez még tegyük hozzá, hogy a legtöbb nő ma már egyre későbbre halasztja a szülést, pedig azért mennyivel könnyebb lenne a 20-as években túl lenni ezen, amikor még fiatalabb az ember lánya és fittebb testtel rendelkezik?)
Megérkezett a baba… túl vagyunk a szoptatási nehézségeken, túl vagyunk az első nagyon sírós 6 hetes időszakon. Ezután, bízzunk benne, hogy könnyebb lesz és mondjuk, éjjel már alszik a baba. De sok esetben akár 2 éven keresztül sem akar átaludni egy éjszakát…. És jönnek a különböző gyermekbetegségek (pláne, ha babánkat nem megfelelően tápláljuk). De ezek közül is legérdekesebb a hányás-hasmenés, mikor akár 2 óra leforgása alatt az egész lakás babakakától és babahányástól bűzlik, és nem győzünk állandóan áztatni és mosni! Milyen jó is ez az anyukának…

És  az apukának….. Mennyit kap ilyen körülmények között apuka anyukából? Létezik még egyáltalán a NŐ, akit a FÉRFI valamikor feleségül vett? Vizsgáljuk meg anyukát először kívülről! Hány kilót sikerült felszednie a terhesség és a szoptatás időszakában? Hogyan öltözködik? Létezik-e még az egykori csinos NŐ? Csinos és kedves NŐ? Aki mindig csodaszép és mosolygós, aki mindig azt keresi, hogy feltétel nélküli őszinte szerelmével hogyan is tehetné boldoggá a Férfit. Szegény Férfi…. Nagyon kevés esetben marad ilyen szerencsés a gyerkőc mellett is….

Kedves Nőtársaim! Szerintem a Teremtő azért teremtett minket Nőnek, hogy egyszerre helyt tudjunk állni a női és az anyai szerepben egyaránt. Igenis képesek vagyunk rá, hogy egyszerre lehessünk jó anyák és vonzó nők a férjeinknek! (Amennyiben valaki úgy érzi, hogy mégsem tud mindként szerepben helyt állni, ez sem kötelező, csak épp szerintem idejében meg kell hozni a választás döntését). Nem várhatjuk el férjünktől, hogy ugyanúgy szeressen minket bálnaként, mint az esküvőkor darázsderékkal! Szerintem ez igenis igazságtalanság a Férfivel szemben!
Saját példámat említve, nem engedtem meg magamnak, hogy bármelyik terhességem alatt túl sokat hízzak. Szinte semmivel sem ettem többet, mint a terhességemet megelőzően, egyszerűen csak a minőségibb ételek fogyasztására próbáltam figyelni. És így is mindkét gyermekem kis híján 4 kilóval született. Sajnos a szoptatás alatt sikerült néhány fölösleges kilót felszednem, mivel szűkösen volt tejem. Azonban ezt a szoptatást befejezését követően szinte azonnal sikerült ledobnom.
Mikor anno kislányomat szültem, a szülési fájdalmak megjelenésekor az volt az első gondolatom, hogy még most azonnal boldoggá kell tennem férjemet, mert nem tudom, mikor lesz rá legközelebb lehetőségem. Nem azért, mert attól tartottam, hogy esetleg megcsal, hanem azért, mert ezt éreztem kötelességemnek. És mikor szülést követően hazatértünk a kórházból, akkor is már az első pillanattól gondoskodtam férjem boldogságáról, még ha néha nehezen is ment. (Igaz, ő akkor még ezt sajnos nem értékelte annyira…)
Nem vagyok tökéletes… Sajnos én is számos hibát elkövettem az elmúlt évek folyamán. Ezért is jutott a házasságom múlt év áprilisára oda, ahova… Csupán a tapasztalataimat szeretném megosztani.

Kedves Férfiak! Egy Nőnek a kismamaság ideje alatt és az anyaság kezdeti időszakában még több figyelemre, szeretetre és segítségre van szüksége, mint eddig bármikor. Szó szerint nagyon „terhes” ez az időszak, ha a Nő segítség nélkül marad. És persze a Férfi segítsége nem kell, hogy azt jelentse, hogy Ön este 10-kor rohan az éjjel-nappaliba jégkrémért, mert a kismama éppen azt kívánja. Inkább próbáljuk meg kedvesen, szeretettel, ész érvekkel meggyőzni, hogy ez nem épp logikus döntés, és adjunk neki édes gyümölcsöt, ha épp édes ízre vágyik! Szerintem inkább vigyázzunk rá őszinte, feltétel nélküli szeretettel és megértéssel, ahelyett, hogy minden buta, hormonok által vezérelt kívánságát teljesítenénk!

Ha a Férfi és a Nő valóban jóban és rosszban, feltétel nélküli szeretettel egymás mellett állnak a terhesség és a gyermeknevelés során is, EGYÜTT minden nehézség megoldható. Hiszek benne, hogy ha a Férfi és a Nő „szeretettankja” egyaránt folyamatosan csordultig tele van, nem érheti komolyabb válság a házasságot. Ehhez persze erősen ajánlott megismerni egymás „szeretetnyelvét”, hogy valóban megérthessük egymást:

Aki egyszer úgy határoz, hogy örökre összeköti az életét valakivel, és boldog is szeretne maradni hosszú távon az illetővel, annak szinte kötelező olvasmányként ajánlanám Gary Chapman, Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva – Egy életre szóló szeretet című könyvét. A gyermekáldást megelőzően pedig 12 dolog, amit jó lett volna tudni, mielőtt szülők lettünk c. írását, amelyet Shannon Warden-nel közösen írt.

Őszinte szeretettel kívánok mindenkinek sok boldogságot:

Kasza Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr6312368503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása