Kissé eltértem a megszokott fűszerezésű brokkolikrémlevestől. Megérte. A keleties ízvilág fantasztikusan passzol a brokkolihoz. Hála a Jóistennek nagy sikert aratott ez a recept is.
A curry gyógyhatásai tekintve gyulladáscsökkentő, antioxidáns, daganatmegelőző, immunerősítő és vércukorszint szabályozó hatással rendelkezik.
A brokkoli áldásos élettani hatásairól már itt írtam korábban: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/03/02/vegan_rakott_brokkoli
A leves gluténmentes krutonnal vagy esetleg olajos magvakkal tálalva gluténmentessé tehető.
Hozzávalók: Kb. 8 személyhez
- 1 Kg brokkoli
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 7 dl kókusztej (dobozos vagy házi, esetleg kókusztejporból készítve)
- 1-1,5 púpos evőkanál curry fűszerkeverék (erősségétől függően)
- Szárított chili paprika ízlés szerint
- 1 db bio zöldségleves kocka
- Tiszta só
- Bors
- Víz
- Kókuszolaj
A feltéthez: durumcipó (vagy bármely más egészségesebb típusú kenyér, gluténérzékenység esetén gluténmentes kenyér), fokhagymagranulátum, tiszta só, olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom, a brokkolit rózsáira szedem. (Amennyiben friss a brokkolink, a torzsáját is beleapríthatom a levesbe, ha kevésbé, akkor kidobom.)
A felaprított hagymát kókuszolajon üvegesre párolom, majd hozzányomom a fokhagymát és fűszerezem sóval, borssal, curryvel és ízlés szerinti mennyiségű szárított chili paprikával. Közben öntök alá egy kevés vizet, hogy le ne égjen. Hozzáadom a rózsáira szedett, megtisztított brokkolit és felöntöm a kókusztejjel és adok hozzá még annyi vizet, hogy éppen ellepje a brokkolit. Beledobom a bio zöldségleveskockát is. Készre főzöm, majd egy botmixer segítségével pürésítem. Utófűszerezem. Közben a durumcipót szeletenként felkockázom és kevés olívaolajon sóval és fokhagymagranulátummal megpirítom. A levest a krutonnal és pár csepp olíva-, tökmag- vagy egyéb hidegen sajtolt olajjal tálalom.
Jó étvágyat kívánok!