Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Rakott újkáposzta barna rizzsel, csicserikolbászos tempeh pörkölttel és növényi sajttal

Jól bevált, magyaros ízek megreformálva, vegánul

2017. május 24. - Kasza Anita

Ismét sikerült egy olyan ételt alkotni, amelynek nagy sikere lett. Ráadásul gluténmentes is!
Ráadásul sikerült organikus gazdálkodásból származó, MAGYAR tempehet szereznem.
" A tempeh egy tradicionális, szójából készült étel és főzési alapanyag, amely Indonéziából származik. A tofuhoz hasonlóan, a tempeh is rengeteg fehérjét tartalmaz. 100 grammban, 18,2 gramm protein található. Ennek fényében a vegetáriánusok számára remek húshelyettesítő lehet. Az erjesztés hatására plusz enzimek és antibiotikumok keletkeznek a tempehben, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre. Szintén az erjesztés hatására megmarad benne a saponin tartalom és izoflavonoidokban is gazdag. Ez azért hasznos, mert erősíti a csontokat, segít a menopauza tüneteinek csökkentésében és csökkenti némely szív betegségek kialakulásának lehetőségét, valamint rák betegségek egyes típusainak kialakulását." https://peakshop.hu/girl/tempeh-hus-helyett/
A káposztában bőségesen található B6 vitamin, folsav, B2- és B1 vitamin, kalcium, magnézium, A-vitamin és kálium, kis mennyiségben cinket, vasat és mangánt is tartalmaz, így a káposzta hatását, egészségügyi előnyökre tehetünk szert fogyasztásával. A benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően többek között rákellenes, immunerősítő, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, kedvező hatást gyakorol a szemre, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, kezeli a gyomorfekélyt, elősegíti a fogyást, székrekedés esetén kiváló, fantasztikus bőrápoló „szer”, a fájó izmok doktora…

dsc07035k.jpg

Hozzávalók:

  • 1 fej újkáposzta
  • 25 dkg barna rizs
  • 1 db bio zöldségleveskocka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg natúr tempeh (natúr tofuval is nagyon jól helyettesíthető)
  • 1 kis rúd füstölt csicseriborsó kolbász (kb. 15 dkg.)
  • 3 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál fűszerkömény a pörkölthöz + egy kevés a káposzta párolásához
  • Tiszta só (például Himalája só)
  • Bors
  • 1 doboz, 2 dl-es rizs főzőkrém
  • Reszelt növényi sajt
  • Kókuszolaj

Elkészítés:

A barna rizst átmosom, kevés sóval és 1db bio zöldségleveskockával puhára főzöm.
A hagymát meghámozom, felaprítom.
A csicserikolbászt és a tempehet (vagy a tofut) apró kockákra vágom.
A káposzta leveleit leszedem, megmosom, csíkokra vágom. Kókuszolajon sóval, borssal és kevés fűszerköménnyel kb. 10 perc alatt, fedő alatt félpuhára párolom a káposztát.
 Egy másik edényben magyaros pörköltet készítek: a hagymát üvegesre párolom, hozzányomom a fokhagymát, aláöntök egy kevés vizet és fűszerezem sóval, borssal, fűszerköménnyel és pirospaprikával. Hozzáadom a felkockázott csicserikolbászt, a tempehet vagy a tofut és néhány percig párolom tovább, közben öntök alá egy kevés vizet. Megkóstolom, szükség esetén utófűszerezem. Hozzákeverem a megfőtt barna rizst.
A tepsit kókuszolajjal megkenem, a párolt káposztalevelek felét az aljára rétegezem, ráterítem a barna rizses pörköltet és lefedem a maradék káposztalevéllel. Ráöntöm a rizstejszínt és növényi sajtot reszelek a tetejére. Kb. 20 percig 180 fokon megsütöm.
Mi paradicsomsalátával fogyasztottuk ebédre, isteni volt!

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5812537847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása