Egy nagyon finom olasz zöldségleves. Lényege, hogy bármilyen zöldség mehet bele, amit bele tudunk képzelni vagy ami épp otthon található. Ajánlott azonban, hogy legyen benne egy fajta lencse vagy babféle. Az alap ízt a passzírozott paradicsom és a zöldfűszerek adják.
Hozzávalók egy jó nagy lábashoz: (10-12 adaghoz)
- 2 db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 4 db krumpli
- 30 dkg fagyasztott zöldbab
- 1 db cukkini (vagy jelen esetben egy óriás cukkini fele)
- 340 gramm passzírozott paradicsom (egy 680g-os üveg fele)
- 15 dkg spagetti tészta
- 1 db bio zöldségleveskocka
- 2 evőkanál természetes, ízfokozó és só mentes ételízesítő.
- Zöldfűszerek vegyesen: oregánó és bazsalikom bőségesen, kakukkfű óvatosabban.
- Tiszta só (például Himalája só)
- Bors
- Kókuszolaj
- A tetejére: reszelt növényi sajt (opcionális)
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom és feldarabolom. A hagymát üvegesre párolom kókuszolajon és rányomom a fokhagymát, hozzáadom a keményebb, több főzési időt igénylő zöldségeket: a felaprított sárgarépát, fehérrépát és karalábét. Sózom, borsozom. Meghintem vegyes zöldfűszerekkel és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és beledobom a zöldségleveskockát és hozzáöntöm az üvegből a passzírozott paradicsomot. Kb. 15 percig fedő alatt előfőzöm a zöldségeket. Ezt követően jöhetnek bele a gyorsabban puhuló zöldségek: a burgonya, a fagyasztott zöldbab és a cukkini. Kb. 5-10 percig főzöm és hozzáadom a spagetti tésztát is. Felöntöm annyi vízzel, amennyi szükséges, kb. úgy, hogy 4 újjal ellepje a leves sűrűjét. Addig főzöm, amíg a tészta is megpuhul. Megkóstolom és utófűszerezem.
Reszelt növényi sajttal tálalom.
Isteni finom! :P