Komplett, finom, laktató egytálétel! Kölestészta helyett természetesen használható bármely más tészta vagy más köret is. A köles azonban nagyon egészséges, lúgosító hatású, tápanyagokban gazdag, gluténmentes gabona, ezért ajánlott gyakran fogyasztani. :)
Hozzávalók:
- Kölestészta
- Fehérbab (egy éjszakára előáztatva és sós vízben megfőzve vagy konzerv)
- Csiperke gomba
A mártáshoz:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg sárgarépa
- 40 dkg fehérrépa
- Kókuszolaj
- 2 evőkanál Kókuszvirágcukor ( vagy más édesítő)
- Tiszta só (kálium-klorid mentes)
- Bors
- 4 db babérlevél
- 1 db Bio zöldségleveskocka
- 1 csipet őrölt fahéj
- Mustár (2-4 evőkanál ízlés szerint)
- Kevés frissen facsart citromlé
- 1 doboz szójatejföl vagy rizs alapú főzőkrém
Elkészítés:
A tésztát megfőzöm. A megtisztított, felszeletelt gombát kevés kókuszolajon, sóval, borssal magas lángom megpirítom, de figyelek, hogy ne égjen oda. A zöldségeket meghámozom, felaprítom. A hagymát kókuszolajon megpárolom, sózom, meghintem a kókuszvirágcukorral és a borssal, kissé karamellizálom. Rádobálom az eldarabolt zöldségeket, pár percig kevergetve pirítom, beleteszem a babérlevelet és a csipet fahéjat, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Forrást követően beledobom a leveskockát. Puhára főzöm a zöldségeket, majd botmixerrel pürésítem, szükség esetén teszek még bele kevés vizet, és szójatejföllel krémesítem. Mustárral, citromlével ízesítem, szükség esetén utófűszerezem.
A kész vadas mártásba keverem a fehérbabot (én időtakarékosság céljából leöblített, lecsöpögtetett konzervet használtam) A kölestésztával és a pirított gombával tálalom. Friss kevert salátával fogyasztom.
Jó étvágyat kívánok!