Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Kurkumás-római köményes vöröslencsefasírt körtecsatnival és basmati rizzsel

2019. október 08. - Kasza Anita

Laktató, fűszeres, melegítő étel hideg napokra. Jelen esetben a fasírtot sütőben sütöttem, így szárazabb lett (a csatni ezt valamelyest ellensúlyozta). Aki szereti, ha kicsit szaftosabb, érdemes kevés kókuszolajon sütni serpenyőben. Vannak ételek, amelyek sajnos igencsak követelik az olajat. Szárazon is finom, de olajban sütve sokkal finomabb.

72817094_864236630637136_3234539496955445248_n.jpg

Hozzávalók kb. 13 db fasírthoz:

- 1 bögre vöröslencse
- 1 evőkanál szárított petrezselyemlevél
- 1 bögre finomszemű zabpehely (én gluténmenteset használtam)
- 1 db vöröshagyma
- 4 duci gerezd fokhagyma
- 1,5-2 teáskanál kurkuma
- 1-1,5 teáskanál római kömény
- 2 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- 2 teáskanál tiszta só
- Bors
- Esetleg egy kevés természetes, adalékanyagoktól mentes ételízesítő

Hozzávalók a körtecsatnihoz:

- 4 db körte
- 1 db vöröshagyma
- 1 kis darab gyömbér
- Néhány csipet cayenne bors vagy chilipaprika ízlés szerint (ki mennyire csípősre szeretné...)
- Fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
- Tiszta só
- 1-2 evőkanál kókuszvirágcukor
- Néhány csepp almaecet

Elkészítés:

A vöröslencsét átmosom és enyhén sós vízzel és egy evőkanál szárított petrezselyemmel teljesen puhára főzöm, majd egy szűrőben lecsepegtetem. Amennyiben olajmentesen, sütőben szeretném sütni, a sütőt 185 fokra előmelegítem. A basmati rizst a csomagoláson leírt módon elkészítem. A hagymát és a fokhagymát megtisztítom, nagyon apróra aprítom vagy aprítógépben pépesítem. Egy nagyobb tálban összekeverem a zabpelyhet a megfőtt vöröslencsével, a vöröshagymával, a fokhagymával és az összes fűszerrel. Megkóstolom, és szükség esetén utóízesítem. (A zabpehely elég sok fűszert elbír, érdemes egy kicsivel jobban fűszerezni, mint amilyennek ebben a nyers állapotában tűnik, mert mire megsül, nem lesz annyira fűszeres.) A masszát alaposan összegyúrom, és nedves kézzel fasírtokat formázok belőle. Diétásabb verzió szerint sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 perc alatt készre sütöm, ha viszont még finomabbra vágyom, kevés kókuszolajon serpenyőben sütöm meg a fasírtokat. 

A csatnihoz a körtét és a vöröshagymát megpucolom és felkockázom, majd a felaprított gyömbérrel, a kókuszvirágcukorral és a fűszerekkel együtt kb. egy óra alatt egy edényben alacsony lángon besűrítem a csatnit. A végén csepegtetek hozzá egy kevés almaecetet.

A fasírtokat a csatnival és a basmati rizzsel tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2915209532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása