Ez az az a leves, amiből nem lehet elégszer repetázni. A tárkonyos-tejszínes levesek finom krémessége és lágy íze mellett a mézes almaecet teszi igazán különlegessé.
A 8 literes fazék, ami színültig volt ezzel a levessel, másfél nap alatt kiürült 2 felnőtt és 2 kisgyermek mellett, pedig reggelire nem ezt ettük :D
Hozzávalók: Egy 8 literes leveses fazékhoz
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- Kókuszolaj
- 2 kg vegyes leveszöldség (ebben most volt sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
- 5 db burgonya
- Tálcás szeletelt csiperkegomba (300gramm, vagy ha úgy szeretjük, lehet több is)
- Fagyasztott zöld hüvelyű zöldbab (amennyi a végén még a fazékba belefér :))
- 2 db bio zöldségleveskocka
- Só mentes bio ételízesítő (a lényeg, hogy ne legyen benn ízfokozó!)
- 2 doboz rizstejszín (400ml)
- Tiszta só (például Himalája só)
- Bors
- Szárított tárkony ízlés szerint, én bátran használtam
- 3 evőkanál tönkölyliszt (vagy ha gluténmentesre szeretnénk, barna rizsliszt)
- 4 evőkanál mézes almaecet
Elkészítés:
A hagymát és a zöldséget meghámozzuk, eldaraboljuk és megmossuk.
A hagymát megpároljuk a kókuszolajon, majd hozzányomjuk a fokhagymát, felöntjük kevés vízzel és hozzáadjuk a keményebb zöldségeket: jelen esetben a sárgarépát, fehérrépát, karalábét és a zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a tárkonnyal és a bio ételízesítővel. Meghintjük a liszttel, elkeverjük és egy pici vizet adunk hozzá, hogy le ne égjen. Pár percig kevergetve pirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a bio zöldségleveskockát, addig főzzük, amíg a zöldségek félkemények nem lesznek, ekkor hozzáadjuk a krumplit, pár perccel később a megmosott csiperkegombát és a fagyasztott zöldbabot, és még annyi vizet, hogy ellepje. Az egészet puhára főzzük, majd felöntjük a rizstejszínnel. Belekeverjük a mézes almaecetet, és még tárkonnyal, illetve igény szerinti fűszerekkel utóízesítjük.
Jó étvágyat kívánok!