Együtt nagyon jól harmonizáló ízek, mint ahogy kiderült.
A karfiol a B12 vitaminon kívül az összes B vitamint tartalmazza, így az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a karfiol fogyasztása. Található benne kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Folsav tartalma is jelentős. Fontos megemlíteni, hogy a karfiol tartalmaz szelént is, amelynek fogyasztására Magyarországon különösen figyelni kell, mivel talajunk szelénben szegény. Mindezek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, a depressziós tünetek megakadályozásához, a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek. És még tovább lehetne sorolni…
A kurkuma fantasztikus hatásairól már itt írtam korábban: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/05/02/kurkumas_padlizsankrem

Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 1 közepes fej fokhagyma
- 2-3 teáskanál kurkuma
- Kevés szárított chili paprika
- 1 db bio zöldségleveskocka
- Tiszta só (például Himalája só)
- Bors
- 1 doboz, 2 dl-es rizs főzőkrém
- Tökmag, napraforgómag, fenyőmag vegyesen
Elkészítés:
A hagymát meghámozom, kockákra vágom. A karfiolt rózsáira szedem, megmosom. A hagymát üvegesre párolom. Hozzányomom a fokhagymát, fűszerezem sóval, borssal, kurkumával, chili paprikával. Rádobálom a karfiolrózsákat, néhány percig párolom, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi és beledobom a zöldségleveskockát. Puhára főzöm a karfiolt. Közben egy száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve megpirítom a magokat a feltéthez. Mikor megpuhult a karfiol, egy botmixer segítségével leturmixolom. Hozzáöntöm a rizstejszínt és utófűszerezem ízlés szerint. A levest a pirított magvakkal tálalom.
Jó étvágyat kívánok!