Gyors és nagyon finom gluténmentes, vegán leves. :)
És hogy miért is fogyasszunk bőven paradicsomot nyersen és főzve is? Mert egy szuperétel! Likopin tartalmának köszönhetően csodálatos sejtfiatalító hatással rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, béta-karotint vitamint folsavat és káliumot. Gyulladáscsökkentő, májtisztító, emésztést serkentő hatású, tisztítja és szépíti a bőrt, segít megszabadulni a gyomorsav túltengés kellemetlen tüneteitől, csökkenti a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának esélyét.
Hozzávalók: Kb. 6 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg paradicsom
- 1 üveg, 680g passzirozott paradicsom
- 7 dl zöldségalaplé (én 1 db bio zöldségleves kockából készítettem)
- Friss és száritott bazsalikom izlés szerint
- Száritott oregánó
- Kevés borsikafű
- 2 evőkanál eritrit (cukor helyett)
- Tiszta só (például Himalája só)
- Kókuszolaj
- A tetejére: reszelt növényi sajt (opcionális)
Elkészítés:
A meghámozott hagymát és a paradicsomot elaprítom. A hagymát kókuszolajon üvegesre párolom, teszek alá egy kevés vizet, hozzányomom a fokhagymát, finoman sózom és fűszerezem kevés borsikafűvel, szárított bazsalikommal és oregánóval. Beledobálom a paradicsomdarabokat, és néhány percig párolom. Felöntöm a passzírozott paradicsommal és a zöldségalaplével, kb. 10 percig főzöm, majd lehúzom a főzőlapról és beleaprítok 1-2 marék friss bazsalikomlevelet ízlés szerint. Végül hozzákeverem az eritritet is. Szükség esetén utóízesítem sóval és zöldfűszerekkel.
Reszelt növényi sajttal tálalom. Isteni!
Jó étvágyat kívánok!