Nagyon finom reggeli kása. A köles az egyike sajnos feledésbe merült ősmagyar gabonáinknak, amelynek fogyasztása hetente többször is nagyon ajánlott lenne áldásos hatásai miatt.
Íme egy recept, amely kedvet adhat fogyasztásához.
Hozzávalók: Kb. 6 adaghoz
- 25 dkg köles egy éjszakára beáztatva
- 1 liter zabtej
- 1 csipet só
- 1 zacskó vanília pudingpor
- 5 evőkanál eritrit vagy kókuszvirágcukor
- 1 zacskó bio vaníliás nádcukor
Az öntethez:
- magozott meggy
- kevés eritrit vagy kókuszvirágcukor
- fahéj
Elkészítés:
Kb. 8 dl zabtejet felteszek melegíteni, közben átöblítem az éjszakára beáztatott kölest, majd a forrásban lévő zabtejhez adom. Kb. 15 percen keresztül fedő alatt puhára főzöm. A maradék kb. 2 dl zabtejben egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverem a vanília pudingot, az édesítőt és a vaníliás cukrot. Mikor a köles már megpuhult, hozzákeverem a pudingot és besűrítem. Szükség esetén hígíthatom még egy kevés zabtejjel vagy vízzel.
A magozott meggyet kevés vízzel, fahéjjal és nagyon kevés eritrittel kb. 5 percig forralom. Ha egy picit sűrűbb állagú meggyöntetet szeretnék, adhatok hozzá egy keveset a pudingporból.
A köleskását a meggy öntettel tálalom és érdemes hozzá fogyasztani néhány szem olajos magvat, hogy tápláló, teljes értékű reggelit kapjak.
Jó étvágyat kívánok!