A hajdina rendszeres fogyasztása nagyon ajánlott. Érdemes előáztatni.
Kereskedelmi forgalomban kétféle hajdina kapható: az egyiknek sötétbarna színe van, ez az előpirított hajdina, én ezt kevésbé kedvelem, íze kesernyésebb. A másik a natúr, sárgás-világoszöld színű, csíráztatásra is kitűnően alkalmas. Az utóbbit szoktam vásárolni.
A hajdina „kitűnő növényi fehérjeforrás, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, de foszfor, kálium, magnézium és folsav is található benne. Megerősíti a hajszálerek falát, méregtelenít. Könnyen emészthető, ezért kiválóan alkalmas betegek táplálására is. Segít átmelegíteni a testet.” (Napfényes Élet Alapítvány: Gabonaételek – 2009/2015)
A datolyakaramell a közismert karamellnél szerintem finomabb, ebben gyermekeim is megerősítettek. :) Tökéletesen passzol bármilyen kásához vagy akár palacsintához, gofrihoz és süteményekhez is.
Hozzávalók: 4 nagy adaghoz
A hajdinakásához:
- 25 dkg hajdina (natúr, világos színű, nem pirított)
- 2 és fél csésze rizstej
- 2 evőkanál kókuszvirágcukor (vagy nyers nádcukor, eritrit)
- 1 csomag bio vaníliás nádcukor
- 1 csipet tiszta só (pl. Himalája só)
- Fél teáskanál fahéj
- Kevés vaníliapor
A datolyakaramellhez: (Ez a mennyiség egyébként kb. kétszer ennyi hajdinakásához is elegendő lenne. De garantáltan elfogy egy nap alatt! :P)
- 20 dkg datolya kimagozva
- 1 doboz kókusztejszín
- 1 csipet tiszta só
A tálaláshoz:
Tetszőleges friss gyümölcsök, aszalt gyümölcsök és esetleg olajos magvak.
Előkészítés: A hajdinát és a magozott datolyát külön-külön beáztatjuk egy éjszakára vagy legalább néhány órára.
Elkészítés:
A beáztatott hajdinát átmosom és a rizstejjel, csipet sóval, a kókuszvirácukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, vaníliaporral felteszem főni. Az előáztatott hajdina kb. 15 perc alatt fő puhára. Miután kész, tányérokra szedem, ilyenkor még tovább sűrűsödik.
A datolyát leszűröm és a kókusztejszínnel és a csipet sóval krémesre turmixolom vagy egy erős turmixgépben vagy egy aprítógépben.
A karamellt a hajdinakására kanalazom és tetszőleges friss és/vagy aszalt gyümölcsökkel, esetleg olajos magokkal tálalom.
Jó étvágyat kívánok!