Jó hír: a quinoa szintén egy olyan gabona a már korábban említetteken kívül, amely gluténmentes és tartalmaz minden olyan aminosavat, amely a szervezet nem tud előállítani. Fehérjetartalma ráadásul kiemelkedően magas! Fantasztikus lúgosító hatású gabona. Található benne C-, E- és többféle B-vitamin, valamint az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium tartalma jelentős. Rendszeres fogyasztása nagyon ajánlott lenne.
A spárga szezon nem túl hosszú, maximum másfél hónapig tart, ezalatt érdemes spárgát spárgával fogyasztani a szervezetre gyakorolt kiemelkedően jótékony hatásai miatt.
A spárga enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, ezért kedvező hatást gyakorol a keringési rendszerre. Nagyon gazdag káliumforrás, de foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is rendes mennyiségben található benne. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, sőt folsav tartalma is jelentős. A zöld spárga gazdag klorofill forrás. Rendkívül magas természetes aszparginsav tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű: véd a kimerültség, hangulatingadozások kellemetlen hatásai ellen.
A friss, jól elkészített spárga fantasztikus élvezeti értékkel rendelkezik, azonban ha már fás, sajnos nagyon el tudja venni az ember kedvét. Fontos tehát, hogy ne álljon napokig a hűtőben.
Hozzávalók: Kb. 6 adaghoz
- 40 dkg quiona
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 30 dkg fagyasztott zöldborsó és bébi répa vegyesen
- Kókuszolaj
- Tiszta só (pl. Himalája só)
- Bors
- zöldfűszerek vegyesen: petrezselyem, bazsalikom, oregánó, kakukkfű
- 1 db bio zöldségleveskocka
- 3 evőkanál növényi margarin (tejszármazékoktól mentes!)
- Egy csokor fehér vagy zöld spárga
A tálaláshoz: Tetszőleges friss zöldségek, csírák.
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk.
A spárgát megmossuk, zöldséghámozóval meghámozzuk (a zöld spárgát nem szükséges meghámozni), a végét letörjük ott, ahol elpattan, az alsó fás részt feltesszük főzni annyi vízben amennyi ellepi, és beledobunk 1 db zöldségleveskockát. Ez adja az alaplevet a quinoához! A spárga felső, friss részét kevés növényi margarin és kókuszolaj keverékén, pici sóval serpenyőben pár perc alatt, félig roppanósra hagyva grillezzük, majd lefedjük.
A quinoát alaposan átmossuk, leszűrjük. (Ha ez a művelet kimarad, a quinoa kesernyés ízű lesz.) A vöröshagymát a kókuszolajon néhány percig pároljuk, majd hozzányomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a quinoát. Felöntjük kevés vízzel, fűszerezzük a megadott fűszerekkel, majd hozzáadjuk a fagyasztott zöldségeket. Felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi. A quinoa szükséges főzési ideje kb. 15 perc, ennyi idő alatt puhulnak meg körülbelül a megadott zöldségek is. Az elpárolgott alaplevet óvatosan mindig utánpótoljuk (ha már nem maradt belőle, akkor vízzel). Mikor megpuhult a quinoa és a zöldségek is, hozzákeverünk 3 evőkanál (lehetőleg tejszármazékoktól mentes) növényi margarint.
A rizottónkat a grillezett spárgával és tetszőleges friss zöldségekkel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!