Avagy hogyan törekedhetünk a testi és a lelki boldogság megélésére

Szeretet-Egészség-Harmónia

Szeretet-Egészség-Harmónia

Zöldborsós-bébirépás quinoa-rizottó grillezett spárgával

Gluténmentes, ízletes vegán ebéd vagy vacsora

2017. április 25. - Kasza Anita

Jó hír: a quinoa szintén egy olyan gabona a már korábban említetteken kívül, amely gluténmentes és tartalmaz minden olyan aminosavat, amely a szervezet nem tud előállítani. Fehérjetartalma ráadásul kiemelkedően magas!  Fantasztikus lúgosító hatású gabona. Található benne C-, E- és többféle B-vitamin, valamint az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium tartalma jelentős. Rendszeres fogyasztása nagyon ajánlott lenne.
A spárga szezon nem túl hosszú, maximum másfél hónapig tart, ezalatt érdemes spárgát spárgával fogyasztani a szervezetre gyakorolt kiemelkedően jótékony hatásai miatt.
A spárga enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, ezért kedvező hatást gyakorol a keringési rendszerre. Nagyon gazdag káliumforrás, de foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is rendes mennyiségben található benne. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, sőt folsav tartalma is jelentős. A zöld spárga gazdag klorofill forrás. Rendkívül magas  természetes aszparginsav tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű:  véd a kimerültség, hangulatingadozások kellemetlen hatásai ellen.
A friss, jól elkészített spárga fantasztikus élvezeti értékkel rendelkezik, azonban ha már fás, sajnos nagyon el tudja venni az ember kedvét. Fontos tehát, hogy ne álljon napokig a hűtőben.

dscn0890.JPG

Hozzávalók: Kb. 6 adaghoz

  • 40 dkg quiona
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg fagyasztott zöldborsó és bébi répa vegyesen
  • Kókuszolaj
  • Tiszta só (pl. Himalája só)
  • Bors
  • zöldfűszerek vegyesen: petrezselyem, bazsalikom, oregánó, kakukkfű
  • 1 db bio zöldségleveskocka
  • 3 evőkanál növényi margarin (tejszármazékoktól mentes!)
  • Egy csokor fehér vagy zöld spárga

A tálaláshoz: Tetszőleges friss zöldségek, csírák.

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk.
A spárgát megmossuk, zöldséghámozóval meghámozzuk (a zöld spárgát nem szükséges meghámozni), a végét letörjük ott, ahol elpattan, az alsó fás részt feltesszük főzni annyi vízben amennyi ellepi, és beledobunk 1 db zöldségleveskockát. Ez adja az alaplevet a quinoához! A spárga felső, friss részét kevés növényi margarin és kókuszolaj keverékén, pici sóval serpenyőben pár perc alatt, félig roppanósra hagyva grillezzük, majd lefedjük.
A quinoát alaposan átmossuk, leszűrjük. (Ha ez a művelet kimarad, a quinoa kesernyés ízű lesz.)  A vöröshagymát a kókuszolajon néhány percig pároljuk, majd hozzányomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a quinoát. Felöntjük kevés vízzel, fűszerezzük a megadott fűszerekkel, majd hozzáadjuk a fagyasztott zöldségeket. Felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi. A quinoa szükséges főzési ideje kb. 15 perc, ennyi idő alatt puhulnak meg körülbelül a megadott zöldségek is. Az elpárolgott alaplevet óvatosan mindig utánpótoljuk (ha már nem maradt belőle, akkor vízzel). Mikor megpuhult a quinoa és a zöldségek is, hozzákeverünk 3 evőkanál (lehetőleg tejszármazékoktól mentes) növényi margarint.
A rizottónkat a grillezett spárgával és tetszőleges friss zöldségekkel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2512454085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása