Nagy kedvenc itthon, ebből sem lehet eleget főzni. :)
Ez az étel lényegében a bolognai ízvilágát adja vissza. A különbség csupán annyi, hogy ez esetben darált hús helyett lencsét használunk. Amennyiben állagra is szeretnénk az eredetiét megközelíteni, zöld lencse helyett használjunk vörös lencsét, amelyet kissé szétfőzünk.
A lencsében nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található. A tápláló hüvelyesben rejlő nagy mennyiségű fehérje (kb. 28%) könnyen emészthető a szervezet számára, 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban! A lencse javítja a májfunkciót, jót tesz a szemnek, magas folsav tartalma miatt terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása - a magzat fejlődését támogatja,jó hatással van az anyagcserére, szuper étel székrekedésre, segít stabilizálni a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, segíti a vércukorértékek kordában tartását, fokozza a férfiak termékenységét, segíti a hajnövekedést, támogatja a sebgyógyulást….
Hozzávalók:
- 25 dkg zöld vagy zöld vagy vörös lencse (én vörös lencsével jobban szeretem, de zölddel is nagyon finom)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 0,5 teáskanál kakukkfű
- Tiszta só (Pl.: Himalája só)
- Bors
- 1 evőkanál eritrit (vagy egyéb természetes édesítőszer)
- 0,5 liter passzírozott paradicsom
- Kókuszolaj
- Spagettitészta vagy barna rizs
Előkészítés:
A zöld lencsét beáztatom néhány órára vagy egy éjszakára. (A vörös lencsét nem szükséges.)
Elkészítés:
Külön-külön megfőzöm sós vízben a tésztát és a lencsét. A hagymát és a sárgarépát meghámozom, a hagymát felaprítom, a répát lereszelem. A hagymát megdinsztelem kevés kókuszolajon, majd hozzányomom a fokhagymát, sózom, borsozom. Hozzáadom a lereszelt sárgarépát is, néhány percig párolom. Majd beleöntöm a leszűrt, főtt lencsét, és azonnal felöntöm a passzírozott paradicsommal. Fűszerezem oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, 3-4 perc alatt folyamatosan kevergetve hagyom rottyani párat. Szükség esetén utófűszerezem. Az eritritet akkor keverem hozzá, mikor már lehúztam a főzőlapról. A spagettivel vagy a barna rizzsel és esetlegesen reszelt növényi sajttal tálalom.
Jó étvágyat kívánok!