Ismét egy olaszos ízvilágú, ezúttal húspótló étel született. Nagyon gyors, egyszerű, tápláló finomság. Egy tányér ilyen felfalása után garantált a jóllakottság még egy megrögzött húsevő esetében is. :) A fasírt alapját képező csicseriborsóliszt zabpehelyliszttel kombinálva, köretként barna rizzsel tálalva tökéletesen kiadja az összes esszenciális aminosavat, amelyből az emberi szervezet felépíti a számára szükséges fehérjéket. Növényi tartárral mennyei lett!
Hozzávalók: (Kb 10 nagy db fasírthoz)
- 1 db cukkini lereszelve (vagy jelen esetben egy óriás cukkini fele)
- 1 db vöröshagyma szeletelve és kókuszolajon üvegesre párolva
- 1 csésze zabpehelyliszt
- 1 csésze csicseriborsóliszt
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-2 teáskanál tiszta só
- Bors
- 2-3 dl zöldségalaplé bio zöldségleveskockából készítve
- 2 evőkanál természetes ízfokózó mentes és sómentes ételízesítő
- Zöldfűszerek vegyesen ízlés szerint: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű
- Tönkölyzsemlemorzsa a „hempergetéshez”
Az extra gyors vegán tartármártáshoz:
- 1 doboz natúr szójajoghurt vagy kókuszjoghurt
- Tojásmentes majonéz
- Mustár
- Kevés frissen préselt citromlé
- Tiszta só
- Bors
- 1 evőkanál eritrit (végszükség esetén cukor)
Köretnek: Főtt barna rizs
A tálaláshoz: Ízlés szerinti vegyes, friss salátakeverék.
Elkészítés:
A barna rizst átmosom és megfőzöm. A tartármártáshoz a hozzávalókat kb. 2 perc alatt összekeverem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A száraz hozzávalókat: a zabpehelylisztet, a csicseriborsólisztet, a reszelt cukkinit, a sót, borsot, az ételízesítőt és a fűszereket összekeverem. Hozzányomom a fokhagymát, hozzáadom a párolt vöröshagymát is, és összekeverem kb. 2 dl bio zöldségleveskockából készített zöldségalaplével. Kb. negyed órán keresztül hagyom pihenni a masszát, hogy a zabpehelyliszt felvegye a folyadékot. Ezután megvizsgálom, és ha túl kemény a masszám, öntök még hozzá egy kevés alaplevet. Ha túl híg, adhatok hozzá egy kevés tönkölyzsemlemorzsát. Meg is kóstolhatom ezt a masszát, szükség esetén még most fűszerezhetem. (Mennyivel jobb ugye, hogy ezt most még meg lehet kóstolni ellentétben a húsból készült fasírt alapokkal? Csak a nyers, kesernyés csicseriborsóliszt íze lehet egy kissé furcsa még ebben a fázisban.) Vizes vagy olajos kézzel fasírtokat formázok a masszából, amiket tönkölymorzsába forgatok és sütőpapírral bélelt, enyhén kiolajozott tepsiben kb. 20 perc alatt készre sütök.
A fasírtokat az elkészült barna rizzsel és, növényi tartármártással és salátával tálalom.
Jó étvágyat kívánok!