Extra gyors gluténmentes, vegán ebéd vagy vacsora lehet, mivel maximum 15 perc szükséges az elkészítéséhez. És amennyire gyors, legalább annyira finom és különleges! Akár vendégeket is el lehet vele kápráztatni, ha hirtelen erre van szükség! :)
Rafinéria a dologban, hogy én csak sótlan földimogyorót vagyok hajlandó megvásárolni, és itthon házilag sózom a jól megszokott kálium-kloridtól mentes, tiszta Himalája sóval. Persze használható gyárilag sózott mogyoró is az étel elkészítéséhez, akkor viszont maximum 1-2 csipet só mehet az öntethez a két teáskanál helyett.
A brokkoli áldásos élettani hatásairól itt írtam már korábban: http://szeretet-egeszseg-harmonia.blog.hu/2017/03/02/vegan_rakott_brokkoli
A földimogyoró fogyasztása pozitív egészségügyi hatással van az emberi szervezetre, hiszen többek között többszörösen telített zsírsavakat, vitaminokat, rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz. Magas fehérjetartalommal és értékes olajokkal rendelkezik, tartalmaz B vitaminokat és E vitamint. Kedvező hatást gyakorol a szívre, gyulladáscsökkentő hatású, segíti a premenstruációs tünetek leküzdését. A többi olajos mag testvérével együtt segíti a fiatalság megőrzését! :)
Hozzávalók: Kb. 4 személyre
- 1 zacskó rizstészta
- 0,5 kg brokkoli
- 3 evőkanál bio növényi margarin (vagy tejszármazékoktól mentes növényi margarin)
- 1 doboz (2 dl) rizstejszín (például Cocomas)
- 3 marék sótlan mogyoró + kevés a diszitéshez
- 2 teáskanál tiszta só (például Himaláya só)
- Kevés chili paprika (izlés szerint)
- Kevés bors
- 2 csipet kurkuma
- Szükség esetén kevés rizstej
Elkészítés:
A rizstésztát a csomagoláson feltüntetett módon megfőzöm (vagy csupán 10 percen keresztül forró vízben áztatom.) A vízbe nem árt tenni egy kis kókuszolajat, mivel a rizstészta nagyon hajlamos összetapadni. A rózsáira szedett, megmosott brokkolit kevés vízben roppanósra párolom, figyelek rá, hogy ne puhuljon túl. Majd leszűröm, és még forrón ráolvasztom a növényi margarint.
A sós mogyorós öntethez a kókusztejszínt és a sós mogyorót a fűszerekkel együtt simára turmixolom. Ha túl sűrű, mehet bele egy pár löttyintésnyi rizstej is. Megkóstolom, szükség esetén utóízesítem.
A tésztához keverem az öntetet és a párolt brokkolival tálalom.
Nyamiiii….